Róże z ciasta francuskiego i jabłek

Róże z ciasta francuskiego i jabłek są ostatnio hitem Internetu :) Zrobiłam je i ja, lecz cynamon zastąpiłam dżemem wiśniowym. Wyszło pysznie! :)

Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • pół cytryny
  • ok. 2 szklanki wody
  • cukier puder

róże z ciasta francuskiego i jabłek


Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Wykonanie:

  1. Dwie szklanki wody wlać do garnka, wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać i zagotować.
  2. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na plasterki (w miarę cienkie).
  3. Plasterki jabłek włożyć do gotującej się wody i gotować je przez ok. 5 minut. Następnie wyciągnąć je z wody i osuszyć.
  4. Ciasto francuskie pokroić na 6 podłużnych pasków, posmarować dżemem, nałożyć wzdłuż jabłka, złożyć na pół i zwinąć (tak jak na załączonym niżej obrazku). Ułożyć różyczki w foremkach, piec w rozgrzanym do 200C piekarniku przez ok. 25-30 minut (jeśli różyczki-jabłka będą za bardzo się spiekać od góry, to można je przykryć folią aluminiową).
  5. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

roze z ciasta francuskiego

DSC_0627

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Róże z ciasta francuskiego i jabłek

  1. Halina :

    są wspaniałe,ale cos nie tak u mnie wyszło,bo wewnątrz ciasto nie było upieczone ,nie wiem jaka była przyczyna robiłam jak w przepisie i co?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.