Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami
Ryby

Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami

Łosoś w galarecie z dodatkiem brokuła, marchewki i żurawiny sprawdzi się jako danie na Wigilię i nie tylko ;-)

Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami – Składniki

  • Keskówka o wym. 25cm x 10cm
  • Świeży łosoś 250g
  • Włoszczyzna pęczek
  • Liść laurowy 1 listek
  • Ziele angielskie 2 ziarna
  • Brokuł 1 mały, ok. 300g
  • Suszona żurawina garść
  • Żelatyna 2 łyżeczki, z małym czubeczkiem
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cukier
  • Biały ocet winny pół łyżeczki
  • Dodatkowo
  • Sok z cytryny
  • Chrzan

Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę obrać, wrzucić do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,5-2 litrami wody. Ugotować wywar.
  2. Z ugotowanego wywaru wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w cienkie paski.
  3. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wywaru z warzyw i ugotować go al dente. Wyjąć, ostudzić na cedzaku.
  4. Następnie łososia oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Zalać łososia wodą, zagotować, opłukać pod zimną wodą z powstałych szumowin. Następnie wrzucić łososia do gotującego się wywaru na 3 minuty (gotować na bardzo małym ogniu). Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  5. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Jak napęcznieje nieco, wyjąć i osuszyć.
  6. Wywar z warzyw przecedzić przez lnianą ściereczkę. W ok. 300-350ml wywaru rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Ostudzić.
  7. Do podłużnej keksówki (ja użyłam takich jednorazowych, aluminiowych), włożyć kawałki łososia, brokuła, marchewki i żurawinę. Zalać wywarem z żelatyną. Wstawić do lodówki, by galareta stężała. Podawać z sokiem z cytryny lub chrzanem. Smacznego!


Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami

Rate this post

9 thoughts on “Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami”

  1. Witam. Mam pytanie jak wydostać galaretę z keksówki? może wcześniej wyłożyć ją przeźroczystą folią? z góry dziękuję za odpowiedz

    1. Ja używałam takich jednorazowych foremek aluminiowych :) Łatwo jest je odgiąć i wydostać galaretkę :) Można też użyć foremek silikonowych. Opcja z folią spożywczą też wydaje się być OK :) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here