Ryba na cieście francuskim


Ryba na cieście francuskim, w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak.

Ryba na cieście francuskim – składniki:

  • Sola – 2 filety
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Papryka słodka – do smaku
  • Pieczarki – 500g
  • Ser żółty – 200g
  • Ciasto francuskie – 275g
  • Kwaśna smietana 18% – 330g
  • Śmietana kremówka – 100ml
  • Koperek – 2 pęczki
  • Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu
  • Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka
  • Woda – 100ml

 

DSC_0071PL


Ryba na cieście francuskim – wykonanie:

  1. Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10-15 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni.
  2. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  4. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na złoto, zwiększyć płomień i wrzucić pieczarki. Smażyć do odparowania wody z grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  5. Rybę osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć z obu stron na patelni.
  6. Na ciasto francuskie nałożyć rybę, pieczarki, posypać serem. Piec w temp. 200C aż ser się rozpuści.
  7. W międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Dodać słodką śmietanę, wymieszać. Poczekać aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
  8. W 100ml wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki, dodać do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
  9. Upieczoną rybę na cieście francuskim polać sosem śmietankowo koperkowym. Smacznego!

DSC_0073PL

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ryba na cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.