Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler
Obiad Przepisy na Boże Narodzenie Ryby

Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler

Kuchnia : Polska

Ryba po grecku jest charakterystyczną potrawą wigilijną , lecz niektórzy przygotowują ją na Wielkanoc , zaś jeszcze inni spożywają ją kilka razy do roku. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler.


Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler – Składniki:

  • Dorsz filet, 1kg
  • Pomidory 2kg
  • Cukinia 1 mała
  • Marchewka 6 dużych
  • Seler pół sztuki
  • Korzeń pietruszki 3 większe sztuki
  • Cebula 2 sztuki
  • Por 1 mały, biała część
  • Białe wino 50ml
  • Mąka do panierki
  • Jajko do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka czerwona słodka mielona
  • Liście laurowe 2 listki
  • Ziele angielskie 3 ziarenka

Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler – Wykonanie:

  1. Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką; panierujemy w mące, jajku i bułce tartej (Większość osób robi w samej mące, ale ja mam z domu wyniesione, że robiło się w bułce tartej). Smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy pokrojoną cebulę i por. Marchewkę, seler,cukinię i pietruszkę należy zetrzeć na tartce o średnich oczkach. Następnie całość dorzucamy do cebuli, dodajemy co jakiś czas nieco wody i dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu. Można również skropić cały farsz sokiem z cytryny.
  2. Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy z winem. Gotowy sos dodajemy do podduszonych warzyw i dusimy dalej całość pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Może zainteresuje Was również przepis na tradycyjną rybę po grecku: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie!

 

3.8 / 5 ( 9 głosów )

8 thoughts on “Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler”

  1. Ja sos robię bez cukinii.Dodaję swoje pomidory ze słoika. Sosu robię zawsze więcej poniważ bardzo lubię taką rybkę Sos “na zapas” wekuję.Rybę zawsze smażono domu w cieście naleśnikowym. Ja też tak robię.SAmo ciasto gdy poleży w sosie jest pyszne.Smacznego.

  2. Nie tylko na święta!
    Sos grecki robię w dużej ilości na raz.Moja wersja jest bez cukinii i z koncentratem pom.Więc dość szybko.Najlepiej gdy warzywa jeszcze się nie rozgotują “na amen”.Szczodrą ręka wykładam na rybę.Resztę sosu porcjuję w pojemniki i zamrażam.Zelazna rezerwa!.Przystawka na zimno,kolacja na ciepło
    w chłodniejsze dni,niespodziewani gości – proszę bardzo, nawet piątkowy obiad(nie,nie -już bez ziemniaczków).Bo dyżurna ryba -dorsz,tilapia, czy sola zawsze w zamrażarce powinna być!
    DORO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here