Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler

Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler


Ryba po grecku jest charakterystyczną potrawą wigilijną , lecz niektórzy przygotowują ją na Wielkanoc , zaś jeszcze inni spożywają ją kilka razy do roku. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler.


Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler – Składniki:

  • Dorsz filet, 1kg
  • Pomidory 2kg
  • Cukinia 1 mała
  • Marchewka 6 dużych
  • Seler pół sztuki
  • Korzeń pietruszki 3 większe sztuki
  • Cebula 2 sztuki
  • Por 1 mały, biała część
  • Białe wino 50ml
  • Mąka do panierki
  • Jajko do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka czerwona słodka mielona
  • Liście laurowe 2 listki
  • Ziele angielskie 3 ziarenka

Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler – Wykonanie:

  1. Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką; panierujemy w mące, jajku i bułce tartej (Większość osób robi w samej mące, ale ja mam z domu wyniesione, że robiło się w bułce tartej). Smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy pokrojoną cebulę i por. Marchewkę, seler,cukinię i pietruszkę należy zetrzeć na tartce o średnich oczkach. Następnie całość dorzucamy do cebuli, dodajemy co jakiś czas nieco wody i dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu. Można również skropić cały farsz sokiem z cytryny.
  2. Przygotowanie sosu do ryby: Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy z winem. Gotowy sos dodajemy do podduszonych warzyw i dusimy dalej całość pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Może zainteresuje Was również przepis na tradycyjną rybę po grecku: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie!

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler

  1. Krystyna :

    Ja sos robię bez cukinii.Dodaję swoje pomidory ze słoika. Sosu robię zawsze więcej poniważ bardzo lubię taką rybkę Sos “na zapas” wekuję.Rybę zawsze smażono domu w cieście naleśnikowym. Ja też tak robię.SAmo ciasto gdy poleży w sosie jest pyszne.Smacznego.

  2. Anonymous :

    Nie tylko na święta!
    Sos grecki robię w dużej ilości na raz.Moja wersja jest bez cukinii i z koncentratem pom.Więc dość szybko.Najlepiej gdy warzywa jeszcze się nie rozgotują “na amen”.Szczodrą ręka wykładam na rybę.Resztę sosu porcjuję w pojemniki i zamrażam.Zelazna rezerwa!.Przystawka na zimno,kolacja na ciepło
    w chłodniejsze dni,niespodziewani gości – proszę bardzo, nawet piątkowy obiad(nie,nie -już bez ziemniaczków).Bo dyżurna ryba -dorsz,tilapia, czy sola zawsze w zamrażarce powinna być!
    DORO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.