Ryba po grecku
Kolacja Obiad Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Ryba po grecku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 40 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina | Porcje : 10 porcji

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – to najlepsza rybka na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-3 dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. W dniu kolacji wigilijnej wystarczy ją tylko odgrzać w piekarniku lub na patelni.

Ryba po grecku przepis

Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy.

Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy

Ryba po grecku – Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsza, morszczuka)
  • mąka do panierowania + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec
  • bułka tarta do panierowania
  • ok. 6 jajek do panierki
  • olej do smażenia i 2 łyżki do farszu
  • 7 dużych marchewek (ok. 1kg)
  • 2 duże cebule (400g)
  • 3 korzenie pietruszki (ok. 250g)
  • mały kawałek selera (ok. 110g)
  • kawałek pora (ok. 75g)
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie 200 g koncentratu Pudliszki)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 średnie cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do ozdobienia potrawy
Ryba po grecku przepis

Przepis na rybę po grecku:

  1. Marchew, pietruszkę i kawałek selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i por, smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pozostałe, potarte warzywa. Dodać 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował.
  4. Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny, 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Oprószyć farsz odrobiną mąki i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut (UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować).
  5. Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Po tym czasie ponownie dokładnie osuszyć filety rybne i doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem oraz solą. Kolejno każdy kawałek ryby otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone ryby z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Schować farsz i ryby (osobno) do lodówki.
  7. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Na dnie naczynia wykładam część farszu, na to ryby, kolejna warstwa farszu, ryby i na sam koniec resztę farszu. Dla ozdoby oprószam całość świeżo posiekaną natką pietruszki.
  9. Rybę po grecku można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło, lecz mi najbardziej smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Smacznego!
Przepis na ryba po grecku
Szybka ryba po grecku z natką pietruszki
4.8 / 5 ( 293 głosów )

34 thoughts on “Ryba po grecku”

  1. Mój stary ciągle się domaga tej ryby. Tak mu smakuje. Wczoraj kupił 3 kilo karpia od kolegi i kazał mi zrobić połowę po grecku. Mam już dosyć męża. Chętnie komuś odstąpię.

  2. Jeden błąd jest tylko w tym przepisie. Morszczuk, mintaj ani Miruna nie jest białą rybą. Tym mianem określa się tzw. ryby spokojnego żeru czyli roślinożerne. Należą do nich np. Leszcz, Karp, Płoć i większość ryb karpiowatych oprócz Bolenia. Dorsz, mintaj, Miruna czy Morszczuk to ryby drapieżne i się do tego określenia nie zaliczają bo nie chodzi tu wbrew pozorom oo kolor mięsa, ale to tylko tak informacyjnie, ryba po grecku jest pyszna a z Dorsza jak dla mnie najlepsza :)

      1. Po co panierować rybę ,przecież idzie do farszu. Nie wiem skąd ten przepis,ale do farszu ,do ryby po grecku nigdy nie dodaje się mąki , mąka psuje smak i konsystencję. No i 3 szklanki wody też za dużo. Wystarczy dusić i od czasu do czasu podlać niewielką ilością wody . Przepraszam ,że piszę swoją opinię, ale proszę spróbować zrobić choć raz tak rybkę i przełożyć ją od razu po usmażeniu farszem ,farsz-ryba,farsz-ryba i na wierzch farsz i zobaczy Pani ,że smak jest inny. Pozdrawiam serdecznie.

        1. Dziękuję za komentarz :)
          Pisałam już o tym, że robiłam już nie raz wersję z panierką i bez panierki.. no i wersja z panierką smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej :) Pozdrawiam.

  3. Moja mama robila dokladnie jak jest przepisie,ja do dzis robie,nastepnego dnia jest miod w gebie,nie dodaje zadnej musztardy nic,dokladnie jak pisze,moj maz to podgrzewa rybe po grecku,ja nie jem jakie jest zrobione

    1. Nie panieruję w bułce. Wszystko inne akceptuję. Ale bułka kiśnie w takiej zalewie i po dwóch dniach jest nie smaczna.A przecież zawsze robimy więcej jedzenia “żeby nie zabrakło.”

      1. U nas nie kiśnie ;) bo farsz i rybe przechowuję osobno :) Potem tylko całość razem podgrzewam – taką porcję jaką zjemy od razu :) Pozdrawiam.

      2. To prawda. Ja rybę smaże przyprawioną solą i pieprzem a przed smazeniem obtaczam tylko w mące. Bulka tarta uwazam że jest zbędna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here