Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – to najlepsza rybka na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-3 dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą. W dniu kolacji wigilijnej wystarczy ją tylko odgrzać w piekarniku lub na patelni.
Ryba po grecku przepis
Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy.
Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy
Ryba po grecku – Składniki:
- ok. 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsza, morszczuka)
- mąka do panierowania + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec
- bułka tarta do panierowania
- ok. 6 jajek do panierki
- olej do smażenia i 2 łyżki do farszu
- 7 dużych marchewek (ok. 1kg)
- 2 duże cebule (400g)
- 3 korzenie pietruszki (ok. 250g)
- mały kawałek selera (ok. 110g)
- kawałek pora (ok. 75g)
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie 200 g koncentratu Pudliszki)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 średnie cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do ozdobienia potrawy
Przepis na rybę po grecku:
- Marchew, pietruszkę i kawałek selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i por, smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pozostałe, potarte warzywa. Dodać 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował.
- Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny, 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Oprószyć farsz odrobiną mąki i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut (UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować).
- Rozmrożoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Po tym czasie ponownie dokładnie osuszyć filety rybne i doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem oraz solą. Kolejno każdy kawałek ryby otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone ryby z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Schować farsz i ryby (osobno) do lodówki.
- Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny.
- Na dnie naczynia wykładam część farszu, na to ryby, kolejna warstwa farszu, ryby i na sam koniec resztę farszu. Dla ozdoby oprószam całość świeżo posiekaną natką pietruszki.
- Rybę po grecku można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło, lecz mi najbardziej smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Smacznego!
Mój stary ciągle się domaga tej ryby. Tak mu smakuje. Wczoraj kupił 3 kilo karpia od kolegi i kazał mi zrobić połowę po grecku. Mam już dosyć męża. Chętnie komuś odstąpię.
Jeden błąd jest tylko w tym przepisie. Morszczuk, mintaj ani Miruna nie jest białą rybą. Tym mianem określa się tzw. ryby spokojnego żeru czyli roślinożerne. Należą do nich np. Leszcz, Karp, Płoć i większość ryb karpiowatych oprócz Bolenia. Dorsz, mintaj, Miruna czy Morszczuk to ryby drapieżne i się do tego określenia nie zaliczają bo nie chodzi tu wbrew pozorom oo kolor mięsa, ale to tylko tak informacyjnie, ryba po grecku jest pyszna a z Dorsza jak dla mnie najlepsza :)
O :) dziękuję bardzo za ciekawą informację :)
6 jajek do panierowania., lekka przesada
filozof się znalazł
Po co panierować rybę ,przecież idzie do farszu. Nie wiem skąd ten przepis,ale do farszu ,do ryby po grecku nigdy nie dodaje się mąki , mąka psuje smak i konsystencję. No i 3 szklanki wody też za dużo. Wystarczy dusić i od czasu do czasu podlać niewielką ilością wody . Przepraszam ,że piszę swoją opinię, ale proszę spróbować zrobić choć raz tak rybkę i przełożyć ją od razu po usmażeniu farszem ,farsz-ryba,farsz-ryba i na wierzch farsz i zobaczy Pani ,że smak jest inny. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za komentarz :)
Pisałam już o tym, że robiłam już nie raz wersję z panierką i bez panierki.. no i wersja z panierką smakuje mi i mojej rodzinie najbardziej :) Pozdrawiam.
Robię tak samo. Jako ciekawostka: do smaku łyżka musztardy w farszu.
ja dziś robię z własnozłowionych belon – zobaczymy jak wyjdzie :)
Dobry przepis. Polecam :)
Kg ryby to ma być po rozmrozeniu?
Tak.
Haina
PROSZE JESZCZE DODAC MUSZTARDY
Rybka po mojemu tylko z ta roznica , ze smaze rybke tylko opanierowana maka :)
A można zamrozić proszę o szybką odpowiedź
Można
Moja mama robila dokladnie jak jest przepisie,ja do dzis robie,nastepnego dnia jest miod w gebie,nie dodaje zadnej musztardy nic,dokladnie jak pisze,moj maz to podgrzewa rybe po grecku,ja nie jem jakie jest zrobione
Robię dam farsz bez ryby i wekuje.
Super wyszło! Ja dodałam trochę musztardy żeby smak był wyraźniejszy. Wyszło rewelacyjnie!
Przepyszne danie z tego przepisu.mniam mniam
Przepyszne danie.Użyłam mintaja.
Moje ulubione danie wigilijne
robię tak od dawna i po prostu pyszotka
A właśnie szukałam dobrego przepisu na rybę po grecku :-) tylko zrezygnuję z bułki tartej
Nie panieruję w bułce. Wszystko inne akceptuję. Ale bułka kiśnie w takiej zalewie i po dwóch dniach jest nie smaczna.A przecież zawsze robimy więcej jedzenia “żeby nie zabrakło.”
U nas nie kiśnie ;) bo farsz i rybe przechowuję osobno :) Potem tylko całość razem podgrzewam – taką porcję jaką zjemy od razu :) Pozdrawiam.
To prawda. Ja rybę smaże przyprawioną solą i pieprzem a przed smazeniem obtaczam tylko w mące. Bulka tarta uwazam że jest zbędna
A mi bardziej smakuje z bułką :) dlatego tak robię :) Pozdrawiam
Robie bez bulki tartej.
Mój mąż uwielbia i będę dla niego robić rybkę
Uwielbiam…
Lubie :)
Pycha
polecam <3