ryba po japońskuryba po japońsku

Ryba po japońsku


Ryba po japońsku to jedna z moich ulubionych rybek z farszem, tuż obok słynnej ryby po grecku. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach oraz jako danie na święta. Gorąco polecam wypróbować mój przepis na rybę po japońsku.


Ryba po japońsku przepis

W naszej kuchni ryba po japońsku pojawia się dość często. Praktycznie na każdym urodzinach jest jednym z serwowanych dań. Jej dużym plusem na pewno jest to, że można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło, w zależności od upodobań smakowych. Ja osobiście lubię ją w obu wersjach i ciężko mi jednoznacznie stwierdzić, która wersja jest smaczniejsza. Najczęściej do ryby po japońsku wykorzystuję morszczuka lub mirunę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć jakiejś innej białej ryby. W mojej wersji ryba jest w cieście naleśnikowym, ale jeśli tylko chcecie, to możecie zrobić wersję z rybą panierowaną w bułce tartej – wyjdzie równie smacznie.

Jeśli szukacie inspiracji na Boże Narodzenie lub Sylwestra, to ta ryba po japońsku na słodko-kwaśno sprawdzi się świetnie! Polecam także wypróbować mój przepis na rybę po grecku, który opiera się na recepturze mojej Babci.

ryba po japonsku przepis ryba w zalewie slodko-kwasnej

Ryba po japońsku – Składniki:

Składniki na rybę w cieście:

  • ok. 900 g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk, ale może też być mintaj, miruna, dorsz itd.)
  • 1 średnia cytryna do skropienia ryby
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 240 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 250 ml wody (1 szklanka)

Składniki na zalewę do ryby po japońsku:

  • 1 i 1/3 szklanki wody (330 ml)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego (85 ml)
  • 4 łyżki octu 10% (60 ml)
  • 4 łyżki cukru
  • 6-7 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego (do smaku)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowe składniki:

  • 1 słoik ogórków konserwowych – ok. 300 g bez zalewy
  • 1 duży słoik papryki konserwowej – ok. 300 g bez zalewy*
  • 3 średnie cebule – ok. 370 g
  • olej do smażenia

Polecam domową paprykę konserwową, bo niestety te sklepowe w przypadku niektórych firm wychodzą strasznie gorzkie.

Przepis na rybę po japońsku:

  1. Filety z morszczuka (lub innej białej ryby) pokroić na mniejsze kawałki (u mnie takie o długości ok. 4-5 cm). Jeśli filety były mrożone, to najpierw należy je rozmrozić. Następnie każdy dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno skropić rybę sokiem z cytryny (niewielką ilością – u mnie wystarczyła 1 średnia cytryna na cały 1 kilogram ryb). Odstawić na 30 minut, a następnie ponownie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Doprawić filety solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem z obu stron.
  2. Mąkę, wodę, jajka i szczyptę soli wymieszać ze sobą na gładką jednolitą masę, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dzięki czemu łatwo uniknąć grudek w cieście (masa ta powinna mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego). Gdyby ciasto było za gęste to należy dodać więcej wody, a gdy za rzadkie, to należy dosypać więcej mąki.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek ryby moczyć w cieście naleśnikowym i kłaść na dobrze rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć rybę z patelni i układać na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, by ryba ociekła z nadmiaru tłuszczu.
  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na innej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni.
  2. Paprykę oraz ogórki pokroić na cienkie paseczki, nie dłuższe niż 3-4 cm. Ja w tym celu ogórki pozbawiam końcówek, następnie kroję je na pół, a kolejno w poprzek. Na koniec każdy kawałek ogórka kroję w cienkie plasterki (tak jak na załączonym zdjęciu powyżej). Wedle uznania można warzywa pokroić w kostkę, nie ma to większego znaczenia.
  3. W garnku umieścić wszystkie składniki na zalewę, tj. 1 i 1/3 szklanki wody (330 ml), 1/3 szklanki oleju rzepakowego (85 ml). 4 łyżki octu 10% (60 ml). 4 łyżki cukru oraz 6-7 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego (do smaku). Doprowadzamy całość do wrzenia, posmakować i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście każdego gusta smakowe nieco się różnią, wiec wedle uznania można na tym etapie dodać też więcej cukru lub octu do smaku w zależności, czy woli się bardziej słodką, czy bardziej kwaśną zalewę. Gotować całość na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno do garnka wrzucić zeszkloną cebulę oraz pokrojoną paprykę i ogórki konserwowe. Gotować dalej przez 3 minuty, a następnie wyłączyć palnik i zalewę delikatnie ostudzić (ale nie całkowicie).
  4. Przygotować dowolne, dość duże naczynie. Na dnie ułożyć 1/3 farszu (warzyw z zalewą), na to następnie połowę filetów rybnych, kolejno 1/3 farszu, ponownie połowę filetów i na samej górze znów 1/3 farszu.
  5. Taką rybę po japońsku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto jednak przed serwowaniem tejże ryby odstawić ją na 24 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły. Kolejno można serwować rybę po japońsku na zimno lub na ciepło – wtedy to należy odpowiednią porcję (ryby i farszu) przełożyć do garnuszka lub na patelnię i podgrzać, najlepiej pod przykryciem. Smacznego!

Rybę po japońsku przed podaniem można udekorować np. posiekaną natką pietruszką. Warto również zaznaczyć, że ryba po japońsku może być przechowywana w lodówce do około 5 dniu. Można ją także zapasteryzować w słoikach.

rybka na boże narodzenie ryba na wigilie ryba w zalewie przepis na rybę po japońsku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ryba po japońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.