Ryba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg, okoń, czy sandacz. By danie to wyszło jednak idealne, to należy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone.
Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3
Ryba w cieście piwnym – Składniki:
Składniki do przygotowania ryby:
- ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk)
- odrobina soku z cytryny do skropienia ryby
- sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto piwne:
- 200 ml piwa – 4/5 szklanki
- 50 ml wody – 1/5 szklanki
- 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150g
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 szklanki oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na rybę w cieście piwnym:
- Jeśli używacie mrożonej ryby, to filety najpierw należy rozmrozić, a następnie osuszyć. Następnie każdy filet ryby skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut. Następnie ponownie osuszyć filety za pomocą papierowego ręcznika. Kolejno pokroić filety na mniejsze kawałki o długości ok. 5 cm. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
- Przygotować ciasto piwne: do miski dodać mąkę, sól, wymieszać. Następnie dodać jajko, wodę oraz piwo i wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach, do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta, bez grudek.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć partiami kawałki ryby z obu strona na rumiano. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać np. z domowymi frytkami i sosem czosnkowym lub farmerskim. Smacznego!
Zobacz przepis na: