Ryba w maślano-cytrynowym sosie

Ryba w maślano-cytrynowym sosie

Ryba w maślanym sosie z dodatkiem cytryny to pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Danie to nie jest pracochłonne ani nie wymaga wielkich umiejętności, a jest super rozwiązaniem, gdy szukamy pomysłu na szybki obiad. Całość wykonania zajmuje mniej niż 15 minut, więc naprawdę niewiele. Do wykonania tej potrawy możecie użyć dowolnej, ulubionej ryby. U mnie najczęściej jest to dorsz lub morszczuk. Najlepiej aby były to filety. Jako dodatki polecam np. tłuczone ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty.


Ryba w maślano-cytrynowym sosie – Składniki:

  • ok. 500 g filetów z dorsza, morszczuka lub innej białej ryby
  • 4 czubate łyżki masła
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka plasterków cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki

dorsz duszony w maśle


ryba w maślanym sosie

Przepis na rybę w maślano-cytrynowym sosie:

  1. Jeśli ryba jest mrożona to należy ją najpierw rozmrozić, a następnie osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny (1 łyżka). Odstawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem.
  3. Na patelni, na średnim ogniu roztopić 2 łyżki masła. Włożyć rybę i podsmażyć z obu stron na lekko rumiano (nie za długo, by nie wysuszyć ryby – z reguły są to 2-3 minuty na jedną stronę). Po usmażeniu ryby z obu stron, dodać na patelnię 1 łyżkę soku z cytryny oraz pozostałe 2 łyżki masła i smażyć do czasu aż masło się roztopi, a ryby nie będą surowe w środku (nie dusić zbyt długo, by nie doprowadzić do rozgotowania się ryby, bo wtedy będzie się rozpadać).
  4. Na koniec przyozdobić danie plasterkami cytryny oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami z wody lub ziemniakami puree. Powstały maślano-cytrynowy sos można wykorzystać do polania ziemniaków. Pysznym dodaniem będzie również surówka z białej kapusty lub surówka z kapusty kiszonej. Smacznego!


 
ryba w sosie maślanym z cytryną

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.