Ryba w maślanym sosie z dodatkiem cytryny to pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Danie to nie jest pracochłonne ani nie wymaga wielkich umiejętności, a jest super rozwiązaniem, gdy szukamy pomysłu na szybki obiad. Całość wykonania zajmuje mniej niż 15 minut, więc naprawdę niewiele. Do wykonania tej potrawy możecie użyć dowolnej, ulubionej ryby. U mnie najczęściej jest to dorsz lub morszczuk. Najlepiej aby były to filety. Jako dodatki polecam np. tłuczone ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty.
Ryba w maślano-cytrynowym sosie – Składniki:
- ok. 500 g filetów z dorsza, morszczuka lub innej białej ryby
- 4 czubate łyżki masła
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- kilka plasterków cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- mały pęczek natki pietruszki
Przepis na rybę w maślano-cytrynowym sosie:
- Jeśli ryba jest mrożona to należy ją najpierw rozmrozić, a następnie osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
- Osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny (1 łyżka). Odstawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem.
- Na patelni, na średnim ogniu roztopić 2 łyżki masła. Włożyć rybę i podsmażyć z obu stron na lekko rumiano (nie za długo, by nie wysuszyć ryby – z reguły są to 2-3 minuty na jedną stronę). Po usmażeniu ryby z obu stron, dodać na patelnię 1 łyżkę soku z cytryny oraz pozostałe 2 łyżki masła i smażyć do czasu aż masło się roztopi, a ryby nie będą surowe w środku (nie dusić zbyt długo, by nie doprowadzić do rozgotowania się ryby, bo wtedy będzie się rozpadać).
- Na koniec przyozdobić danie plasterkami cytryny oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami z wody lub ziemniakami puree. Powstały maślano-cytrynowy sos można wykorzystać do polania ziemniaków. Pysznym dodaniem będzie również surówka z białej kapusty lub surówka z kapusty kiszonej. Smacznego!
