Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. Ja do wykonania tego dania użyłam filetów z morszczuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej białej ryby, np. dorsza lub mintaja.
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – Składniki:
- ok. 500 g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk, ale może też być np. dorsz)
- mąka pszenna do obtoczenia ryby
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml śmietanki słodkiej 18%
- 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- malutka szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przepis na rybę w sosie śmietanowym ze szpinakiem:
- Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć z obu stron mąką pszenną. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, zarumienić rybę z obu stron.
- Szpinak umyć, osuszyć.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Przygotować sos: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się jej. Następnie dodać czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Kolejno dorzucić szpinak i dusić całość na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Następnie wlać śmietankę, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dusić do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje (ale nie pozostawiać do całkowitego zgęstnienie sosu – powinien pozostać wciąż półpłynny).
- Przygotować naczynie żaroodporne i na jego dno wylać sos śmietanowy ze szpinakiem. Na wierzchu poukładać kawałki ryby i lekko je wdusić w sos. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje.
- Podawać danie np. z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego!
Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście minut właśnie na patelni, do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje.