ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem


Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. Ja do wykonania tego dania użyłam filetów z morszczuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej białej ryby, np. dorsza lub mintaja.


Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – Składniki:

  • ok. 500 g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk, ale może też być np. dorsz)
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • malutka szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

ryba w sosie śmietanowym

dorsz w sosie śmietanowym

Przepis na rybę w sosie śmietanowym ze szpinakiem:

  1. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć z obu stron mąką pszenną. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, zarumienić rybę z obu stron.
  2. Szpinak umyć, osuszyć.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  4. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Przygotować sos: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się jej. Następnie dodać czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Kolejno dorzucić szpinak i dusić całość na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Następnie wlać śmietankę, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dusić do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje (ale nie pozostawiać do całkowitego zgęstnienie sosu – powinien pozostać wciąż półpłynny).
  6. Przygotować naczynie żaroodporne i na jego dno wylać sos śmietanowy ze szpinakiem. Na wierzchu poukładać kawałki ryby i lekko je wdusić w sos. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje.
  7. Podawać danie np. z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego!

Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście minut właśnie na patelni, do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje.

dorsz zapiekany ze śmietaną i szpinakiem

ryba zapiekana w śmietanie i szpinaku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.