ryż po meksykańsku
Obiad

Ryż po meksykańsku

Kuchnia : Meksykańska | Czas przygotowania : 5 minut | Czas gotowania/pieczenia : 32 minut | Porcje : 2 porcje

Ryż po meksykańsku – potocznie określany jako czerwony ryż – to pyszny i szybko dodatek do obiadu. U nas często dodajemy go również do burrito. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.


Ryż po meksykańsku – Składniki:

  • 1 mała cebula – ok. 40 g
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 150 g ryżu długoziarnistego (najlepiej parboiled)
  • 350 ml bulionu (u mnie odcedzony bulion z rosołu)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu!)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do oprószenia świeża kolendra oraz gęsta kwaśna śmietana do polania

Przepis na ryż po meksykańsku:

  1. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w drobną kostkę.
  2. Czosnek obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Można go też zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię surowy ryż i smażyć go przez około 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, by się nie przypalił zbyt mocno (w tym czasie ryż powinien delikatnie się zarumienić).
  4. W małym garnuszku zagotować bulion (u mnie rosół) z dodatkiem passaty pomidorowej oraz z dodatkiem przypraw (soli, pieprzu, chili i kuminu). Gorący bulion wlać na patelnię z ryżem, zmniejszyć ogień na minimum i dusić ryż pod przykryciem przez ok. 25-26 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć cały bulion.
  5. Taki ryż po meksykańsku to super dodatek do obiadu, np. do kurczaka lub łososia. Dzięki niemu danie zyska na nowym smaku. My wykorzystujemy go również jako dodatek do nadziewania burrito. Smacznego!

Oczywiście taki ryż po meksykańsku możecie dowolnie wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak na przykład czerwona fasola lub kukurydza konserwowa. Wtedy będzie jeszcze bardziej kolorowy, dzięki czemu ładniej będzie się prezentował, ale przede wszystkim stanie się bardziej sycący i wystarczy na więcej porcji obiadowych. Jeśli zaś wykorzystacie go w wersji podstawowej, to wraz z chili con carne będzie stanowić fajne wypełnienie do meksykańskiego burrito.


ryż po meksykańsku przepis

4.9 / 5 ( 61 głosów )

1 thought on “Ryż po meksykańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here