sałata do obiadu ze śmietaną i rzodkiewką

Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną


Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną – to szybka i prosta surówka do obiadu. Jej bazą jest sałata w śmietanie wzbogacona o kilka ogólnodostępnych składników, jak rzodkiewka, czy ogórek. W sezonie polecam używać ogórków gruntowych, a poza sezonem można do tej surówki wykorzystać ogórki szklarniowe.


Taką surówkę z sałaty masłowej z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną lubię serwować do kotletów schabowych, drobiowych, klopsów, a nawet do dań z grilla. Często ona u nas gości zwłaszcza w sezonie na nowalijki. Wedle uznania możecie zwiększyć ilość sosu śmietanowego, dodać do niego więcej soku z cytryny lub cukru – w zależności jak bardzo słodko-kwaśne potrawy lubicie.

Polecam również wypróbować mój przepis na sałatę masłową ze śmietaną w wersji bardziej na słodko: Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno)

surówka do obiadu

Sałata masłowa do obiadu z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną – Składniki:

  • 1 średnia główka sałaty masłowej
  • 3 średnie ogórki gruntowe – ok. 230 g
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

sałata do obiadu sałata ze śmietaną

Przepis na sałatę masłową z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną:

  1. Sałatę masłową umyć w ziemnej wodzie, osuszyć, pozbawić głąba (twardej części), a liście poszarpać rękoma na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki gruntowe (lub szklarniowe) umyć, osuszyć, obrać ze skórki (ale nie musi być dokładnie obrana skórka). Pokroić na półplasterki.
  3. Rzodkiewkę umyć, odkroić oba końce, a resztę pokroić na półplasterki.
  4. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć, a następnie posiekać drobno.
  5. Do kubeczka wrzucić gęstą kwaśną śmietanę, dodać sok z cytryny (u mnie 2 łyżki, ale można dać więcej do smaku), łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
  6. Do dużej miski wrzucić sałatę masłową, ogórki, rzodkiewki oraz sos śmietanowy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15-20 minut do lodówki, by smaki nieco się przegryzły. Taką surówkę polecam szczególnie do kotletów schabowych lub kotletów z kurczaka. Smacznego!

Zobacz również mój przepis na: soczyste kotlety z filetów piersi kurczaka


sałata ze szczypiorkiem do obiadu surówka do obiadu z sałatą masłowa i ogórkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.