Sałata ze śmietaną do obiadu– prosty i szybki dodatek do obiadu. Najbardziej uwielbiam ją właśnie na słodko-kwaśno z dodatkiem cytryny, ale w ostateczności cytrynę można zastąpić wedle upodobań kwaskiem cytrynowym lub octem.
Warto wiedzieć, że sok z cytryny nie tylko wpływa na walory smakowe tej sałatki, ale także sprawia iż żelazo zawarte w sałacie jest lepiej wchłanialne.
Podczas przygotowywania sałaty ze śmietaną nie używajcie metalowego noża! W ten sposób łatwo pozbawić sałatę cennych właściwości i kruchości – jej liście najlepiej podrzeć ręcznie na mniejsze kawałki.
Polecam również przepis: Sałata z rzodkiewką i śmietaną (lub jogurtem naturalnym)
Sałata ze śmietaną do obiadu – Składniki:
- sałata masłowa
- 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki soku z cytryny (można dać mniej lub więcej do smaku)
- cukier do smaku (u mnie 1 czubata łyżeczka)
- sól i pieprz do smaku
Sałata ze śmietaną do obiadu – Wykonanie:
- Sałatę umyć pod zimną wodą, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
- Do kubeczka wlać śmietanę, dodać sok z cytryny (ja dodaję po 1 łyżce i smakuję, czy jest odpowiednio kwaśne – jeśli nie, to dodaję kolejne łyżki i smakuję – z reguły na 200 ml śmietany zużywam 3 łyżki soku z cytryny).
- Następnie do śmietany dodać sól, pieprz i cukier do smaku, wymieszać.
- Dodać wcześniej przygotowaną śmietanę do sałaty, delikatnie przemieszać. Smacznego!
Sałata ze śmietaną z cukrem i kwaskiem cytrynowym+ ziemniaki i jajko sadzone. Pychota
Sałata ze śmietaną i drobno siekaną cebulką. Cebula dodaje wyrazistości. Dla mnie świetnie pasuje do duszonych kotletów schabowych z ziemniakami. Mój 5-latek wcina aż mu się uszy trzęsą
Lepiej smakuje z lodową