Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno)

Sałata ze śmietaną do obiadu– prosty i szybki dodatek do obiadu. Najbardziej uwielbiam ją właśnie na słodko-kwaśno z dodatkiem cytryny, ale w ostateczności cytrynę można zastąpić wedle upodobań kwaskiem cytrynowym lub octem.

Warto wiedzieć, że sok z cytryny nie tylko wpływa na walory smakowe tej sałatki, ale także sprawia iż żelazo zawarte w sałacie jest lepiej wchłanialne.

Podczas przygotowywania sałaty ze śmietaną nie używajcie metalowego noża! W ten sposób łatwo pozbawić sałatę cennych właściwości i kruchości – jej liście najlepiej podrzeć ręcznie na mniejsze kawałki.

Polecam również przepis: Sałata z rzodkiewką i śmietaną (lub jogurtem naturalnym)


Sałata ze śmietaną do obiadu – Składniki:

  • sałata masłowa
  • 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki soku z cytryny (można dać mniej lub więcej do smaku)
  • cukier do smaku (u mnie 1 czubata łyżeczka)
  • sól i pieprz do smaku

Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno)


Sałata ze śmietaną do obiadu – Wykonanie:

  1. Sałatę umyć pod zimną wodą, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
  2. Do kubeczka wlać śmietanę, dodać sok z cytryny (ja dodaję po 1 łyżce i smakuję, czy jest odpowiednio kwaśne – jeśli nie, to dodaję kolejne łyżki i smakuję – z reguły na 200 ml śmietany zużywam 3 łyżki soku z cytryny).
  3. Następnie do śmietany dodać sól, pieprz i cukier do smaku, wymieszać.
  4. Dodać wcześniej przygotowaną śmietanę do sałaty, delikatnie przemieszać. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.