Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno)


Sałata ze śmietaną do obiadu– prosty i szybki dodatek do obiadu. Najbardziej uwielbiam ją właśnie na słodko-kwaśno z dodatkiem cytryny, ale w ostateczności cytrynę można zastąpić wedle upodobań kwaskiem cytrynowym lub octem.

Warto wiedzieć, że sok z cytryny nie tylko wpływa na walory smakowe tej sałatki, ale także sprawia iż żelazo zawarte w sałacie jest lepiej wchłanialne.

Podczas przygotowywania sałaty ze śmietaną nie używajcie metalowego noża! W ten sposób łatwo pozbawić sałatę cennych właściwości i kruchości – jej liście najlepiej podrzeć ręcznie na mniejsze kawałki.

Polecam również przepis: Sałata z rzodkiewką i śmietaną (lub jogurtem naturalnym)


Sałata ze śmietaną do obiadu – Składniki:

  • sałata masłowa
  • 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki soku z cytryny (można dać mniej lub więcej do smaku)
  • cukier do smaku (u mnie 1 czubata łyżeczka)
  • sól i pieprz do smaku

Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno)

Sałata ze śmietaną do obiadu – Wykonanie:

  1. Sałatę umyć pod zimną wodą, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
  2. Do kubeczka wlać śmietanę, dodać sok z cytryny (ja dodaję po 1 łyżce i smakuję, czy jest odpowiednio kwaśne – jeśli nie, to dodaję kolejne łyżki i smakuję – z reguły na 200 ml śmietany zużywam 3 łyżki soku z cytryny).
  3. Następnie do śmietany dodać sól, pieprz i cukier do smaku, wymieszać.
  4. Dodać wcześniej przygotowaną śmietanę do sałaty, delikatnie przemieszać. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Sałata ze śmietaną do obiadu (na słodko-kwaśno)

  1. Monika Jarmoszewicz :

    Sałata ze śmietaną i drobno siekaną cebulką. Cebula dodaje wyrazistości. Dla mnie świetnie pasuje do duszonych kotletów schabowych z ziemniakami. Mój 5-latek wcina aż mu się uszy trzęsą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.