Sałatka Ananas z kurczakiem – to pomysł na oryginalnie wyglądającą sałatkę. Może być ozdobą imprezowego lub świątecznego stołu, a przy tym smakuje super. Tak więc jeśli lubicie marynowane pieczarki, to musicie się na nią skusić koniecznie. Warto pamiętać, by do wykonania tej sałatki użyć dojrzałego ananasa, który będzie słodki, bo niedojrzały ananas może pozostawić niepotrzebnie cierpki posmak w ustach. Jeśli zaś ciężko Wam natrafić na dojrzałe okazy, a chcecie wykonać sałatkę już natychmiast, to możecie do jej wykonania użyć ananasa w syropie z puszki. Taka sałatka na pewno zaskoczy gości na przyjęciu :) Do jej uwieńczenia możecie wykorzystać ścięty wierzch z ananasa lub zrobić “pióropusz” z kilku gałązek szczypiorku.
Jeśli lubicie marynowane pieczarki to polecam wypróbować również te przepisy: Sałatka leśna polana ze śledziami oraz Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem.
Sałatka Ananas – Składniki:
- 1 woreczek ryżu – 100g
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500g
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 puszka kukurydzy
- 2 plastry ananasa (może być świeży – ale wtedy wybierzcie bardziej dojrzałego, słodkiego; lub może być ananas w syropie z puszki)
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 słoik pieczarek marynowanych
Sałatka Ananas – Wykonanie:
- Ryż przepłukać pod zimną wodą. W garnku zagotować wrzątek, posolić go, a następnie wrzucić ryż i ugotować go do miękkości wg zaleceń na opakowaniu (z reguły jest to 15 minut).
- Ugotowany ryż wrzucić na cedzak, przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia.
- W międzyczasie, gdy ryż się gotuje, oczyścić filety z piersi kurczaka i pokroić je w kostkę. Dodać olej lub oliwę oraz przyprawy: paprykę słodką, czosnek, curry oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać całość dokładnie, a następnie usmażyć na patelni (ewentualnie można zamarynować mięso wcześniej i przechowywać je przez kilka godzin w lodówce – dzięki czemu mięso ładnie przejdzie przyprawami i będzie lepiej smakować).
- Plastry ananasa pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Marynowane pieczarki odsączyć z zalewy, a następnie pokroić je w plasterki.
- Do jednej miski wrzucić ryż, kurczaka, ananasa, kukurydzę oraz majonez. Wymieszać całość dokładnie. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
- Wyłożyć sałatkę na owalny półmisek, formując kopiec. Na wierzchu poukładać plasterki marynowanych pieczarek na wzór łusek ananasa. Na jednym końcu sałatki umieścić liście ananasa do ozdoby (jak na załączonych zdjęciach). Smacznego!
Sałatka jak marzenie. Aż szkoda jeść!!
Aż szkoda napoczynać takie dzieło. :)
Emilka Wigurska alternatywa idealna dla ciebie
Klaudia Szłyk takiego bym zjadła