Sałatka Cezar to jedna z moich ulubionych sałatek z kurczakiem. Mogłabym ją jeść nawet codziennie, aczkolwiek pewnie sos majonezowy poszedłby mi w boczki ;)
Sałatka Cezar przepis
Jeśli chodzi o przygotowanie sałatki Cezar, to kombinacji jest tutaj wiele – zarówno jeśli chodzi o bazę sałatki, jak i sos. Do bazy tejże sałatki można użyć kurczaka grillowanego, pieczonego lub smażonego (tę ostatnią opcję wybieram najczęściej, bo jest mi tak po prostu najwygodniej). Niektórzy zaś robią sałatkę Cezar bez kurczaka. Zamiast parmezanu można użyć sera Grana Padano lub innego, ulubionego twardego sera.
Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki z kurczakiem, to oczywiście gorąco polecam sałatkę Gyros, która jest królową wszelkich imprez. Na uwagę zasługuje także sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem, która również należy do Waszych ulubionych sałatek na moim blogu kulinarnym.
Sałatka Cezar – Składniki:
Składnik na sałatkę:
- 1 główka sałaty rzymskiej (lub ewentualnie kilka listków sałaty lodowej)
- 3 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 450 g
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- parmezan lub Grana padano do posypania
Składniki na grzanki:
- 3 kromki białego chleba
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka masła
Składniki na sos do sałatki:
- 4 łyżki majonezu
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej jeśli Wasz majonez jest mdły w smaku)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (ewentualnie jak nie macie, to możecie pominąć)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem:
- Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Używam 3 niedużych filetów, dzięki czemu smażę (lub piekę, grilluję) je bez konieczności krojenia na cieńsze plastry. Włożyć filety z kurczaka do pojemnika, dodać 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku suszonego oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie otoczyć mięso w marynacie. Odstawić mięso na 30-40 minut, by się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią mięso. Wedle uznania można dolać 1 łyżkę oleju do smażenia. Smażyć mięso z obu stron na rumiano. Ja w międzyczasie, po obsmażeniu mięsa z obu stron, przykrywam patelnię pokrywką, by mięso udusiło się ładnie w środku i jednocześnie wciąż pozostało soczyste. Na koniec smażyć jeszcze chwilę bez przykrywki. Odstawić do ostudzenia. Kurczaka można również ugrillować lub upiec w piekarniku wedle uznania.
- Przygotować grzanki. W tym celu z chleba odciąć skórki, a następnie miąższ chleba pokroić w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Rozgrzać patelnię i na średnim płomieniu, przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, zarumienić chleb (powinien w tym czasie się wysuszyć). Kolejno na patelnię wrzucić czubatą łyżkę masła oraz czosnek pokrojony na plasterki. Zmniejszyć płomień i smażyć całość jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, do momentu idealnego zarumienienia się grzanek. Ogień nie może być za duży, gdyż istnieje ryzyko, że grzanki się wtedy spalą. Tak przygotowane grzanki przerzucić do miseczki i odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu pokroić na plasterki lub we większą kostkę.
- W międzyczasie parmezan zetrzeć na tarce lub na gilotynie na cienkie paseczki (u mnie o grubości 1 mm).
- Przygotować sos. Oczywiście przepisów na sos do sałatki Cezar jest mnóstwo, ale mi zależało na przedstawieniu Wam jak najbardziej prostej wersji – żeby było szybko, prosto i smacznie. Możecie użyć sosu Worcestershire, który jest słynnym dodatkiem do tegoż sosiku, ale uwierzcie mi na słowo, że nawet jeśli nie znajdziecie go na sklepowej półce, to powyższy sos do sałatki Cezar i tak wyjdzie pyszny. Tak więc, by przygotować sos należy do jednego kubka wrzucić 4 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki), pół łyżeczki czosnku suszonego. 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej, 1 łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu Worcestershire oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać na jednolity sos.
- Z powyższych składników wyjdą 3 porcje sałatki, więc należy przygotować 3 duże talerze. Na każdym z nich najpierw ułożyć poszarpaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską. Na niej położyć pokrojonego w plasterki kurczaka. Polać sałatkę sosem. Wierzch oprószyć startym parmezanem oraz grzankami. Smacznego!

Zajebisty przepis, polecam zamarynować mięso dzień przed. Bez sosu worcestershire też smakuje niesamowicie.