Sałatka chrzanowa z jajkiem – to pyszna propozycja sałatki jajecznej, która pewnie najczęściej spożywana jest w okresie Wielkanocy (zobacz przepisy na Wielkanoc – klik), ale warto wypróbować ją również w środku roku! Myślę, że super sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu imieniny, czy urodziny :) Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu, co również jest dużym plusem ;) Sałatka ta jest dość wyrazista w smaku, więc jeśli wolicie łagodniejsze sałatki, to polecam rozpocząć sałatkę od dodania połowy słoiczka chrzanu, a potem ewentualnie dodać go więcej do smaku. Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki
Sałatka chrzanowa z jajkiem – Składniki:
- 2 słoiczki selera konserwowego (2 słoiczki po 180g każdy – masa po odsączeniu)
- 3 jabłka (ok. 600g)
- 1 puszka kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu)
- 5 ugotowanych jajek klasa M lub L)
- 1 mały słoiczek tartego chrzanu (160g lub można dać nieco mniej do smaku)
- 3 łyżki majonezu (ok. 120g lub 1-2 łyżki więcej dla zrównania smaku chrzanu)
- 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18% (ok. 120g)
- sól i pieprz do smaku
Sałatka chrzanowa z jajkiem – Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kosteczkę.
- Seler odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki (opcjonalnie).
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę.
- Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużej miski, a następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę oraz chrzan tarty ze słoiczka (najlepiej na początek dać połowę słoiczka, a potem stopniowo dodawać po kolejnej łyżeczce do smaku – w zależności jak bardzo intensywny smak chce się uzyskać), wymieszać.
- Doprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki
