sałatka czapka mikołaja

Sałatka Czapka Mikołaja


Sałatka Czapka Mikołaja – to prosta i szybka sałatka z tuńczykiem i ryżem pod postacią mikołajkowej czapeczki :) Polecam ją zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym. Zaś w środku roku można po prostu wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zajadać ją nawet latem, pod postacią zwykłej sałatki z tuńczykiem i ryżem.


Sałatki na Święta Bożego Narodzenia

Jeśli szukacie inspiracji na sałatki na Boże Narodzenie, to dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie przepis na prosta sałatkę z tuńczykiem. Wedle uznania jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, możecie dodać do niej dobrze odsączonego ogórka konserwowego dla podkreślenia smaku. Ja z reguły robię wersję taką jak zamieściłam poniżej, a wyrazisty smak zapewniam po prostu dobrej jakości majonezem o lekko kwaskawym posmaku.

Wśród sałatek na święta polecam także takie przepisy jak: śledzie pod pierzynką oraz sałatkę śledziową z ziemniakami. Pięknie się prezentuje również warstwowa sałatka śledziowa, zwana też ukraińską.

Sałatka Czapka Mikołaja – Składniki:

Składniki na wnętrze czapki:

  • 100 g ryżu (u mnie parboiled)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 4 czubate łyżki groszku konserwowego
  • 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Składniki do dekoracji:

  • 1 czerwona papryka – ok. 240 g
  • 1 kulka mozzarelli – 125 g po odsączeniu z zalewy
  • 2 łyżki majonezu

sałatka z tuńczykiem

sałatka z ryżem

Przepis na sałatkę Czapka Mikołaja:

  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja najczęściej do sałatek używam ryżu parboiled, gdyż zachowuje swój kształt i się nie rozgotowuje.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić za pomocą widelca.
  3. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu jajek zalać je w garnuszku zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Następnie pokroić białka i żółtka w kosteczkę.
  4. Kukurydzę konserwową i groszek konserwowy odsączyć z zalewy.
  5. Wszystkie powyższe składniki, czyli ryż, tuńczyka, jajka, groszek oraz kukurydzę wrzucić do jednej miski. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  6. Przygotować talerz, wyłożyć na niego sałatkę i uformować kopiec (który będzie czapką Mikołaja).
  7. Czerwoną paprykę umyć, osuszyć, a następnie pozbawić gniazda nasiennego. Pokroić w cienkie paseczki lub kosteczkę.
  8. Mozzarellę odsączyć z zalewy, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  9. Kopiec z sałatki posmarować na wierzchu cienką warstwą majonezu. Następnie ‘poprzyklejać’ czerwoną paprykę na prawie całej powierzchni sałatki. Na górze zrobić pomponik czapki mikołaja, a na dole białą obwódkę ze startej mozzarelli. Podawać po schłodzeniu w lodówce przez minimum 15 minut. Smacznego!


sałatka czapka mikołaja przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.