Sałatka Czapka Mikołaja – to prosta i szybka sałatka z tuńczykiem i ryżem pod postacią mikołajkowej czapeczki :) Polecam ją zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym. Zaś w środku roku można po prostu wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zajadać ją nawet latem, pod postacią zwykłej sałatki z tuńczykiem i ryżem.
Sałatki na Święta Bożego Narodzenia
Jeśli szukacie inspiracji na sałatki na Boże Narodzenie, to dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie przepis na prosta sałatkę z tuńczykiem. Wedle uznania jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, możecie dodać do niej dobrze odsączonego ogórka konserwowego dla podkreślenia smaku. Ja z reguły robię wersję taką jak zamieściłam poniżej, a wyrazisty smak zapewniam po prostu dobrej jakości majonezem o lekko kwaskawym posmaku.
Wśród sałatek na święta polecam także takie przepisy jak: śledzie pod pierzynką oraz sałatkę śledziową z ziemniakami. Pięknie się prezentuje również warstwowa sałatka śledziowa, zwana też ukraińską.
Sałatka Czapka Mikołaja – Składniki:
Składniki na wnętrze czapki:
- 100 g ryżu (u mnie parboiled)
- 2 jajka rozmiar M
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 4 czubate łyżki groszku konserwowego
- 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Składniki do dekoracji:
- 1 czerwona papryka – ok. 240 g
- 1 kulka mozzarelli – 125 g po odsączeniu z zalewy
- 2 łyżki majonezu
Przepis na sałatkę Czapka Mikołaja:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ja najczęściej do sałatek używam ryżu parboiled, gdyż zachowuje swój kształt i się nie rozgotowuje.
- Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić za pomocą widelca.
- Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu jajek zalać je w garnuszku zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Następnie pokroić białka i żółtka w kosteczkę.
- Kukurydzę konserwową i groszek konserwowy odsączyć z zalewy.
- Wszystkie powyższe składniki, czyli ryż, tuńczyka, jajka, groszek oraz kukurydzę wrzucić do jednej miski. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Przygotować talerz, wyłożyć na niego sałatkę i uformować kopiec (który będzie czapką Mikołaja).
- Czerwoną paprykę umyć, osuszyć, a następnie pozbawić gniazda nasiennego. Pokroić w cienkie paseczki lub kosteczkę.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Kopiec z sałatki posmarować na wierzchu cienką warstwą majonezu. Następnie ‘poprzyklejać’ czerwoną paprykę na prawie całej powierzchni sałatki. Na górze zrobić pomponik czapki mikołaja, a na dole białą obwódkę ze startej mozzarelli. Podawać po schłodzeniu w lodówce przez minimum 15 minut. Smacznego!

Bardzo efektowna dekoracja i świetna inspiracja