Sałatka grecka – to bardzo prosta, a jakże smaczna sałatka rodem z Grecji, gdzie mówi się na nią także sałatka wiejska. To minimum składników, a maksimum smaków – wypróbuj koniecznie ten przepis na sałatkę grecką i delektuj się smakiem!
Sałatka grecka przepis
Wg Wikipedii sałatka grecka to dosłownie “wiejska sałatka” , czyli tradycyjna sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie. Każdy się spiera jak wygląda i smakuje prawdziwa sałatka grecka klasyczna. Jednak tak jak wcześniej wspomniałam – jej wersji jest wiele i pewnie różni się w zależności od rejonu. Podążając dalej za wikipedią, oryginalna sałatka grecka powinna zawierać: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, oliwę z oliwek, ser feta (w plastrze) oraz czarne oliwki. Niekiedy dodaje się także zielone oliwki, kapary, anchois, oraz – jako przyprawę – oregano. Często dodawana jest także zielona słodka papryka, a niekiedy nawet sałata lodowa – ale to z reguły w restauracjach typu fast food, by tanim kosztem zwiększyć objętość tejże sałatki. Niektórzy sałatkę grecką nazywają także sałatką chłopską. Jako sos do sałatki greckiej wykorzystuję klasyczny sos winegret, który robię z dwóch porcji (więcej szczegółów przy opisie przepisu poniżej).
Sałatka grecka – Składniki:
- 2 średniej wielkości pomidory (najlepiej słodkie i dojrzałe, u mnie malinowe) – ok. 370 g
- 1 średni ogórek wężowy lub kilka gruntowych – ok. 220 g
- 1 mała czerwona cebula – ok. 40 g
- pół słoika czarnych oliwek (3 średnie garście) – ok. 75 g po odsączeniu z zalewy
- ok. 200 g sera feta (przekroić go na dwa plastry)
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
Sos do sałatki greckiej:
- może być to klasyczny sos winegret składający się tylko z oliwy, octu winnego (lub soku z cytryny – używam wtedy przelicznika, że 1 łyżka soku z cytryny jest tak samo kwaśna jak 2 łyżeczki octu winnego, chociaż to tak na oko, bo cytryny bywają różnie kwaśne), soli oraz pieprzu; ale można także użyć sosu winegret z dodatkiem musztardy lub miodu.
- można użyć samej oliwy wedle uznania
Czasami używane dodatki: zielone oliwki, zielona słodka papryka. kapary, anchois, sałata lodowa.
Przepis na sałatkę grecką:
- Pomidory umyć, osuszyć, a następnie pokroić w dużą kostkę. Ja dodatkowo usuwać twarde części w okolicy ogonka pomidora.
- Ogórka obrać (niedokładnie – zostawiając część skórki – ja tworzę taką ala zeberkę jak na załączonych wyżej zdjęciach; ewentualnie wedle uznania można zostawić ogórka ze skórką lub całkowicie go obrać). Następnie pokroić go w półksiężyce.
- Oliwki odsączyć z zalewy.
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w piórka.
- Ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w plastry.
- Wszystkie powyższe składniki poukładać na talerzach (ja z powyższych składników stworzyłam 2 porcje sałatki), na wierzchu układając plaster sera feta (tak jest w oryginalnej sałatce greckiej, ale jeśli tylko chcecie to oczywiście możecie fetę pokroić w kostkę). Posypać wierzch oregano.
- Przygotować sałatkę oliwą lub sosem winegret (tak jak zrobiłam to ja; na 2 porcje sałatki z powyższego przepisy przygotowałam winegret z podwójnej porcji, czyli wymieszałam ze sobą 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku z cytryny oraz doprawiłam sos do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem). Szczegółowe informacje na temat wykonania tego sosu znajdziecie tutaj: sos winegret.
- Polać sałatkę grecką wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!
moja ulubiona <3
Uwielbiam fete mniam :)
Tylko nie feta i oliwki :D
Takie dobre, a Ty nie lubisz ;p
Wszystkie sery, tylko nie feta
feta mniam ,lubię na kromeczkę wsmarować i na to pomidorek!
Bardzo lubię sałatki z serem feta. :)
Uwielbiam sałatkę grecką :))
Uwielbiam w zasadzie każdą jej odsłonę!
bardzo lubię taką sałatkę:) u nas zwiemy ją “szopska”
Katowana przeze mnie bardzo często. Uwielbiam! :)
bez względu na nazwę, ja chętnie taką zjem;))
nie sposób nie lubić ;)
Do grillowanego mięska też pasuje:)
prostota jest pyszna!
bardzo lubię takie lekkie sałatki:) pycha:)
pyszota na niedzielę :)) uwielbiam fetę :)