sałatka grecka

Sałatka grecka


Sałatka grecka – to bardzo prosta, a jakże smaczna sałatka rodem z Grecji, gdzie mówi się na nią także sałatka wiejska. To minimum składników, a maksimum smaków – wypróbuj koniecznie ten przepis na sałatkę grecką i delektuj się smakiem!

Sałatka grecka przepis

Wg Wikipedii sałatka grecka to dosłownie “wiejska sałatka” , czyli tradycyjna sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie. Każdy się spiera jak wygląda i smakuje prawdziwa sałatka grecka klasyczna. Jednak tak jak wcześniej wspomniałam – jej wersji jest wiele i pewnie różni się w zależności od rejonu. Podążając dalej za wikipedią, oryginalna sałatka grecka powinna zawierać: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, oliwę z oliwek, ser feta (w plastrze) oraz czarne oliwki. Niekiedy dodaje się także zielone oliwki, kapary, anchois, oraz – jako przyprawę – oregano. Często dodawana jest także zielona słodka papryka, a niekiedy nawet sałata lodowa – ale to z reguły w restauracjach typu fast food, by tanim kosztem zwiększyć objętość tejże sałatki. Niektórzy sałatkę grecką nazywają także sałatką chłopską. Jako sos do sałatki greckiej wykorzystuję klasyczny sos winegret, który robię z dwóch porcji (więcej szczegółów przy opisie przepisu poniżej).

sałatka grecka przepis

Sałatka grecka – Składniki:

  • 2 średniej wielkości pomidory (najlepiej słodkie i dojrzałe, u mnie malinowe) – ok. 370 g
  • 1 średni ogórek wężowy lub kilka gruntowych – ok. 220 g
  • 1 mała czerwona cebula – ok. 40 g
  • pół słoika czarnych oliwek (3 średnie garście) – ok. 75 g po odsączeniu z zalewy
  • ok. 200 g sera feta (przekroić go na dwa plastry)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano

Sos do sałatki greckiej:

  • może być to klasyczny sos winegret składający się tylko z oliwy, octu winnego (lub soku z cytryny – używam wtedy przelicznika, że 1 łyżka soku z cytryny jest tak samo kwaśna jak 2 łyżeczki octu winnego, chociaż to tak na oko, bo cytryny bywają różnie kwaśne), soli oraz pieprzu; ale można także użyć sosu winegret z dodatkiem musztardy lub miodu.
  • można użyć samej oliwy wedle uznania

Czasami używane dodatki: zielone oliwki, zielona słodka papryka. kapary, anchois, sałata lodowa.

warzywa

salatka grecka klasyczna

Przepis na sałatkę grecką:

    1. Pomidory umyć, osuszyć, a następnie pokroić w dużą kostkę. Ja dodatkowo usuwać twarde części w okolicy ogonka pomidora.
    2. Ogórka obrać (niedokładnie – zostawiając część skórki – ja tworzę taką ala zeberkę jak na załączonych wyżej zdjęciach; ewentualnie wedle uznania można zostawić ogórka ze skórką lub całkowicie go obrać). Następnie pokroić go w półksiężyce.
    3. Oliwki odsączyć z zalewy.
    4. Cebulę obrać, a następnie pokroić w piórka.
    5. Ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w plastry. 
    6. Wszystkie powyższe składniki poukładać na talerzach (ja z powyższych składników stworzyłam 2 porcje sałatki), na wierzchu układając plaster sera feta (tak jest w oryginalnej sałatce greckiej, ale jeśli tylko chcecie to oczywiście możecie fetę pokroić w kostkę). Posypać wierzch oregano.
    7. Przygotować sałatkę oliwą lub sosem winegret (tak jak zrobiłam to ja; na 2 porcje sałatki z powyższego przepisy przygotowałam winegret z podwójnej porcji, czyli wymieszałam ze sobą 6 łyżek oliwy i 2 łyżki soku z cytryny oraz doprawiłam sos do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem). Szczegółowe informacje na temat wykonania tego sosu znajdziecie tutaj: sos winegret.
    8. Polać sałatkę grecką wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!

sałatka z serem feta
dodatki do grilla

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 odpowiedzi na “Sałatka grecka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.