Sałatka z czerwona fasolą– ostatnio występuje u nas pod różnymi postaciami :) Tym razem pod postacią sałatki jajecznej z czerwona fasolą i porem. Z sałatkami jest o tyle fajnie, że można dowolnie miksować ulubione składniki, by powstało coś nowego i smacznego :)
Tym razem zmodyfikowaliśmy sałatkę z czerwonej fasoli, którą bardzo lubi mój mąż, a na którą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą. Ja jednak wolę coś bardziej intensywnego w smaku, dlatego dodałam takie wyraziste składniki jak por i ogórek konserwowy. Dużym plusem tej sałatki jest również to, że jej wykonanie zajmuje zaledwie parę minut.
Sałatka jajeczna z czerwona fasolą i porem – Składniki:
- 2 jajka klasy M
- pół puszki czerwonej fasoli (około 120 g fasoli po odsączeniu)
- pół puszki kukurydzy konserwowej (ok. 140 g kukurydzy po odsączeniu)
- 1 słoik selera konserwowego w zalewie (160 g po odsączeniu)
- 1 kawałek pora – ok. 100 g białej i jasnozielonej części pora
- 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 180 g
- 3 czubate łyżki majonezu – ok. 120 g (u mnie Kielecki)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę jajeczną z czerwona fasolą, selerem konserwowym i porem:
- Robienie tej sałatki najlepiej zacząć od ugotowania na twardo jajek (zobacz wpis: Jak ugotować jajko na twardo?). Kolejny krok po ugotowaniu jajek to zalanie ich zimną wodą. Następnie należy lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać jajka. Następnie posiekać je w drobną kosteczkę.
- Seler konserwowy ze słoika odsączyć z zalewy. U mnie pozostało około 160 g selera po odsączeniu. Następnie należy go pokroić na mniejsze kawałki.
- Czerwoną fasolę w puszce również odsączyć z zalewy.
- Tak samo postąpić z kukurydzą – czyli również odsączyć ją z zalewy.
- Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć, a następnie pokroić (białą i jasnozieloną część) w półtalarki. Wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Ostudzić i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
- Wszystkie składniki (czerwoną fasolę, seler konserwowy, jajka, pora, ogórki konserwowe oraz kukurydzę) wrzucić do jednej miski. Dodać majonez oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum 15 minut i sałatka jajeczna z czerwona fasolą i porem gotowa! Smacznego!