Sałatka jajeczna w wersji poniżej powstała jako tzw. “czyszczenie lodówki”. Dodałam trochę tego, trochę tamtego, co akurat znalazłam w lodówce i tak oto powstała taka pyszna sałatka jajeczna, która super sprawdza się jako sałatka na śniadanie, kolację, a nawet jako sałatka na Wielkanoc.
Sałatka jajeczna przepis
Jeśli szukacie przepisu na pyszną sałatkę, a jednocześnie taką, która nie wymaga dużego nakładu pracy, to dobrze trafiliście. Poniższy przepis na sałatkę z jajkiem powstał pod wpływem chwili, a mój Mąż stwierdził, że mimo iż jest tak prosta w wykonaniu, to bardzo smaczna i obowiązkowo mam ją zrobić też na Wielkanoc ;) Więc ‘mówisz masz’. Taka sałatka z jajkiem na Wielkanoc pojawi się u nas na świątecznym śniadaniu. Więcej inspiracji znajdziecie tutaj: sałatki na Wielkanoc. Jest tam zbiór sałatek z jajkiem i nie tylko, więc z pewnością znajdziecie coś dla siebie.
Sałatka jajeczna – Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 średnie plasterki ulubionej szynki – ok. 60 g
- 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 140 g
- pół małej czerwonej cebuli – ok. 25 g
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę jajeczną:
- Jajka ugotować na twardo (od momentu zagotowania wody, gotować je nie dłużej niż 8 minut). Kolejno ostudzić i obrać ze skorupek.
- Obrane jajka pokroić w kosteczkę.
- Ogórki konserwowe również pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
- Szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą pieprzem, ponownie wymieszać. Smacznego!
I to jest właśnie to.Proste,szybkie,smaczne !
Konstanty
Zrobiłam tylko zamiast ogórków korniszony zamieniłam na kiszone pyszna i szybko się robi polecam