sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, czyli tradycyjna sałatka warzywna to pyszna klasyka gatunku :) Kto jej nie zna? Chyba nie ma takiej osoby, ale każdy na pewno ma swoją tradycyjną sałatkę jarzynową, bo ile domów, tyle jej wersji. Niby ta sama sałatka, a u każdego inaczej smakuje ;)
Sałatka jarzynowa dość często pojawia się w naszych domach mimo iż jej wykonanie jest dość pracochłonne. Z reguły jednak każdy przygotowuje jej większą porcję, by zajadać się nią przez kilka kolejnych dni. Od zawsze mam w głowie obraz, gdy Babcia przygotowywała ją na Święta w duuuużej misce :)

Sałatkę jarzynową często przygotowuje się na różne uroczystości, np. jest to sałatka na urodziny, imieniny, Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, czy Sylwestra.

A Wy? Lubicie sałatkę jarzynową? Robicie ją na każde święta, czy może już się Wam przejadła? :) Co do niej dodajecie? :)

Sałatka jarzynowa – Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków – ok. 850g
  • 5 jajek klasa M
  • kawałek selera – ok. 180g
  • 1 średnia cebula – ok. 110g (lub kawałek pora)
  • 1 puszka groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania)
  • 6 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych – ok. 400g
  • 4 duże marchewki – ok. 750g
  • 2 średnie pietruszki – ok. 135g
  • 1 średnie jabłko – ok. 200g (można pominąć wedle uznania)
  • 5 czubatych łyżek majonezu – ok. 300g (lub jogurt naturalny w wersji fit)
  • 4 łyżeczki musztardy – ok. 55g
  • sól i pieprz do smaku

sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa przepis

Przepis na sałatkę jarzynową:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć. Nie obierać ich, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut. Po tym czasie zlać wodę, a garnek z warzywami odstawić na bok do ostudzenia. Gdy ugotowane warzywa będę już całkowicie zimne to należy je obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski.
  2. Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sitku. Ostudzić i osuszyć, wrzucić do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Ogórki oraz obrane jabłko również pokroić w drobną kostkę, przerzucić do miski. Następnie odsączyć groszek z zalewy, przepłukać i dodać do wcześniej pokrojonych warzyw.
  5. Dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, odstawić do lodówki, by sałatka ‘przegryzła’. Smacznego!

Poniżej sałatka jarzynowa z kukurydzą. Wedle uznania można dodać do sałatki również 1 jabłko.

sałatka jarzynowa z kukurydzą

sałatka jarzynowa bez majonezu

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.