sałatka jarzynowa tradycyjna
Sałatka Sałatki i surówki Sałatki na imprezę

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, czyli tradycyjna sałatka warzywna to pyszna klasyka gatunku :) Kto jej nie zna? Chyba nie ma takiej osoby, ale każdy na pewno ma swoją tradycyjną sałatkę jarzynową, bo ile domów, tyle jej wersji. Niby ta sama sałatka, a u każdego inaczej smakuje ;)

Sałatka jarzynowa przepis

Chyba nie ma jednego, najlepszego przepisu na sałatkę jarzynową, bo tyle ile domów, ilu ludzi, tyle ulubionych wersji sałatki warzywnej. Jedni wolą tradycyjnie z samymi warzywami, inni z dodatkiem szynki. Jedni wolą z ogórkiem konserwowym, inni z kiszonym. Jedno dodają jabłko, a jeszcze inni fasolę lub kukurydzę. Tak więc opcji jest sporo. Poniżej jednak postanowiłam przygotować dla Was sałatkę jarzynową w takiej postaci, w jakiej najczęściej się u nas pojawia (czasami dodatkowo daję jabłko lub kukurydzę konserwową). I chociaż sałatka jarzynowa jest dość pracochłonna, to często pojawia się w polskich domach. Z reguły jednak każdy przygotowuje jej większą porcję, by zajadać się nią przez kilka kolejnych dni. Od zawsze mam w głowie obraz, gdy Babcia przygotowywała ją na Święta w duuuużej misce :) Teraz ja, w swoim domu, często przygotowuję tę sałatkę na różne uroczystości, np. na urodziny, imieniny, Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, czy Sylwestra. U nas dodaje się do niej sporą ilość dobrej jakości majonezu, bo jak to mawiała moja śp. Babcia: “majonez musi być czuć” :) W wersji fit część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

A Wy? Lubicie sałatkę jarzynową? Robicie ją na każde święta, czy może już się Wam przejadła? :) Co do niej dodajecie? :)

Sałatka jarzynowa – Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki – ok. 350 g
  • 4 jajka rozmiar M
  • kawałek selera – ok. 80 g
  • 1 mała cebula – ok. 70 g (lub kawałek pora jeśli sałatka ma dłużej być zdatna do spożycia)
  • pół puszki groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania)
  • 4-5 średnich ogórków konserwowych lub kiszonych – ok. 300 g
  • 4 średnie marchewki – ok. 400 g
  • 1 średnia pietruszka – ok. 60 g
  • 8 bardzo czubatych łyżek majonezu (lub mniej/więcej wedle uznania)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie można dodać do sałatki także kwaśne jabłko lub kukurydzę konserwową.

sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa przepis

Przepis na sałatkę jarzynową:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć. Nie obierać ich, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie zlać wodę, a garnek z warzywami odstawić na bok do ostudzenia. Gdy ugotowane warzywa będę już całkowicie zimne to należy je obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski.
  2. Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę (opcjonalnie przelać wrzątkiem na sitku, by cebula była nieco mniej ostra; ale ta czynność nie jest konieczna, jeśli wolicie ostrzejsze smaki). Ostudzić i osuszyć, wrzucić do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Ogórki pokroić w drobną kostkę, przerzucić do miski. Następnie odsączyć groszek z zalewy i dodać do wcześniej pokrojonych warzyw.
  5. Dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, odstawić do lodówki, by sałatka się ‘przegryzła’. Smacznego!

PS. Z ciekawostek: niektórzy uważają, że sałatka jarzynowa najlepiej smakuje, gdy przygotowana jest z warzyw ugotowanych na parze. W ten sposób także nie traci tylu cennych wartości. A Wy? Jak gotujecie warzywa do sałatki jarzynowej? Dajcie znać w komentarzach :)

Poniżej sałatka jarzynowa z kukurydzą. Wedle uznania można dodać do sałatki również jabłko.

sałatka jarzynowa z kukurydzą

sałatka jarzynowa bez majonezu
4.7 / 5 ( 112 głosów )

11 thoughts on “Sałatka jarzynowa”

  1. Ja dodaję starty kawałek surowego selera. Ugotowany tez dodaje ale niestety smaku nie czuję w sałatce a surowy czuc

  2. Ja zrobiłem z jajkiem i z kukurydzą i jest dla mnie pyszne. Nie rozumiem ludzi dla których coś jest obrzydliwe i wyrażają to jak aksjomat. Dla Ciebie jest obrzydliwe a dla kogoś innego smaczne i przepyszne. Nie jesteś pępkiem świata. De gustibus non est disputandum.

  3. zdecydowanie bez jajka – skoro jarzynowa, natomiast dodaję seler konserwowy, który podkręca smak, i kukurydzę z puszki, warto spróbować, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here