Słoik z kalafiorem w ketchupie na zimę

Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę


Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,5kg)
  • 700 g marchewki
  • 700 g ogórków gruntowych
  • 500 g cebuli
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 duży pęczek kopru

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki soli
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona)
  • 1 łyżka słodkiej papryki

*szklanka o pojemności 250ml

Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej

Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie:

  1. Marchewkę i cebulę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę.
  2. Kalafiory podzielić na drobne różyczki.
  3. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  5. Do gotującej się zalewy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Gotować ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Po kolejnych 5 minutach dodać ogórki i drobno posiekany koper (bez łodyg) i ponownie gotować sałatkę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Gorącą sałatką napełnić słoiki, a następnie wstawić je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Sałatkę można też pasteryzować w sposób tradycyjny, gotując słoiki w garnku z wodą przez ok. 15 minut.
  8. Wyjąć słoiki z piekarnika/garnka, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!

Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.