S艂oik z kalafiorem w ketchupie na zim臋
Przetwory

Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋

Kuchnia : Polska

Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋 – to idealny przepis, je艣li chcecie wypr贸bowa膰 co艣 bardziej oryginalnego ni偶 standardowe, tradycyjne przepisy na zim臋 ;)聽Poni偶sze sk艂adniki wystarcz膮 na ok. 4 s艂oiki o pojemno艣ci 900 ml. Wi臋cej przepis贸w na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zim臋.

Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋 – Sk艂adniki:

Sk艂adniki na sa艂atk臋:

  • 2 艣redniej wielko艣ci kalafiory (ok. 1,5kg)
  • 700 g marchewki
  • 700 g og贸rk贸w gruntowych
  • 500 g cebuli
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 du偶y p臋czek kopru

Sk艂adniki na zalew臋:

  • 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 艂y偶ki soli
  • 4 drobno posiekane z膮bki czosnku
  • 2 li艣cie laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona)
  • 1 艂y偶ka s艂odkiej papryki

*szklanka o pojemno艣ci 250ml

Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej

Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋 – Wykonanie:

  1. Marchewk臋 i cebul臋 obra膰. Og贸rki dok艂adnie umy膰 i pozostawi膰 sk贸rk臋.
  2. Kalafiory podzieli膰 na drobne r贸偶yczki.
  3. Og贸rki pokroi膰 w plasterki, papryk臋 w paski, a cebul臋 pokroi膰 w cienkie pi贸rka聽– lub pokroi膰 robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewk臋 zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach.
  4. Wszystkie sk艂adniki zalewy po艂膮czy膰 ze sob膮, wymiesza膰 i doprowadzi膰 do wrzenia.
  5. Do gotuj膮cej si臋 zalewy wrzuci膰 wszystkie warzywa opr贸cz og贸rk贸w. Gotowa膰 ok. 5 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c.
  6. Po kolejnych 5 minutach doda膰 og贸rki i drobno posiekany koper (bez 艂odyg) i ponownie gotowa膰 sa艂atk臋 przez ok. 5 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c.
  7. Gor膮c膮 sa艂atk膮 nape艂ni膰 s艂oiki, a nast臋pnie wstawi膰 je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Sa艂atk臋 mo偶na te偶 pasteryzowa膰 w spos贸b tradycyjny, gotuj膮c s艂oiki w garnku z wod膮 przez ok. 15 minut.
  8. Wyj膮膰 s艂oiki z piekarnika/garnka, przykry膰 r臋cznikiem i odstawi膰 do ca艂kowitego wystygni臋cia (wyjmuj膮c s艂oiki nie 艂apa膰 za nakr臋tki, poniewa偶 mog膮 si臋 rozszczelni膰!). Smacznego!

Wi臋cej przepis贸w na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zim臋.

4.6 / 5 ( 95 g艂os贸w )

15 thoughts on “Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋”

    1. 艁膮cznie 2 kalafiory 1,5 kg , robi艂am wczoraj i tak by艂o du偶o tego kalafiora wi臋c jak by mia艂 by膰 jeden kalafior 1,5 kg to wszystkie inne warzywa by znik艂y w tej sa艂atce bo by艂o by go za du偶o. Sama jestem ciekawa jak b臋dzie ta sa艂atka smakowa膰.
      Pozdrawiam.

    1. Tak, podczas gotowania warzywa jeszcze puszcz膮 soki :) i zalewy wyjdzie wi臋cej :) Poza tym upycham je do艣膰 ciasno w s艂oiki i zalewy spokojnie wystarczy, bez obaw :)

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here