Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋 – to idealny przepis, je艣li chcecie wypr贸bowa膰 co艣 bardziej oryginalnego ni偶 standardowe, tradycyjne przepisy na zim臋 ;)聽Poni偶sze sk艂adniki wystarcz膮 na ok. 4 s艂oiki o pojemno艣ci 900 ml. Wi臋cej przepis贸w na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zim臋.
Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋 – Sk艂adniki:
Sk艂adniki na sa艂atk臋:
- 2 艣redniej wielko艣ci kalafiory (ok. 1,5kg)
- 700 g marchewki
- 700 g og贸rk贸w gruntowych
- 500 g cebuli
- 500 g czerwonej papryki
- 1 du偶y p臋czek kopru
Sk艂adniki na zalew臋:
- 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 艂y偶ki soli
- 4 drobno posiekane z膮bki czosnku
- 2 li艣cie laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu
- 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona)
- 1 艂y偶ka s艂odkiej papryki
*szklanka o pojemno艣ci 250ml
Sa艂atka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do s艂oik贸w na zim臋 – Wykonanie:
- Marchewk臋 i cebul臋 obra膰. Og贸rki dok艂adnie umy膰 i pozostawi膰 sk贸rk臋.
- Kalafiory podzieli膰 na drobne r贸偶yczki.
- Og贸rki pokroi膰 w plasterki, papryk臋 w paski, a cebul臋 pokroi膰 w cienkie pi贸rka聽– lub pokroi膰 robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Marchewk臋 zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach.
- Wszystkie sk艂adniki zalewy po艂膮czy膰 ze sob膮, wymiesza膰 i doprowadzi膰 do wrzenia.
- Do gotuj膮cej si臋 zalewy wrzuci膰 wszystkie warzywa opr贸cz og贸rk贸w. Gotowa膰 ok. 5 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c.
- Po kolejnych 5 minutach doda膰 og贸rki i drobno posiekany koper (bez 艂odyg) i ponownie gotowa膰 sa艂atk臋 przez ok. 5 minut, co jaki艣 czas mieszaj膮c.
- Gor膮c膮 sa艂atk膮 nape艂ni膰 s艂oiki, a nast臋pnie wstawi膰 je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Sa艂atk臋 mo偶na te偶 pasteryzowa膰 w spos贸b tradycyjny, gotuj膮c s艂oiki w garnku z wod膮 przez ok. 15 minut.
- Wyj膮膰 s艂oiki z piekarnika/garnka, przykry膰 r臋cznikiem i odstawi膰 do ca艂kowitego wystygni臋cia (wyjmuj膮c s艂oiki nie 艂apa膰 za nakr臋tki, poniewa偶 mog膮 si臋 rozszczelni膰!). Smacznego!
Wi臋cej przepis贸w na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zim臋.
Sa艂atka przepyszna , robi臋 j膮 ju偶 trzeci sezon.
Kalafior jeden 1.5 kilo ma wazyc?
Jest napisane 2 艣redniej wielko艣ci ;)
艁膮cznie 2 kalafiory 1,5 kg , robi艂am wczoraj i tak by艂o du偶o tego kalafiora wi臋c jak by mia艂 by膰 jeden kalafior 1,5 kg to wszystkie inne warzywa by znik艂y w tej sa艂atce bo by艂o by go za du偶o. Sama jestem ciekawa jak b臋dzie ta sa艂atka smakowa膰.
Pozdrawiam.
A nie jest ona za ostra. Chodzi mi o ocet?
Dla nas nie :) a wedle swoich kubk贸w smakowych zawsze mo偶na zmodyfikowa膰 ilo艣膰 octu :)
wyglada bardzo apetycznie
swietna salatka wlasnie robilam ipolecilam przepis kolezonkom dziekuje za przepis polecam
A po jakim czasie mo偶na ja spr贸bowa膰 ?
Ja te偶 zamierzam popr贸bowa膰 swoich si艂 w ponownym zrobieniu marynat bo dawno ju偶 nie robi艂am
Na tak膮 ilo艣膰 warzyw tylko 3 szklanki p艂ynu? Wody nie dodajemy w og贸le, tylko sam ocet i olej?
Tak, podczas gotowania warzywa jeszcze puszcz膮 soki :) i zalewy wyjdzie wi臋cej :) Poza tym upycham je do艣膰 ciasno w s艂oiki i zalewy spokojnie wystarczy, bez obaw :)
Dzi臋kuj臋 za odpowied藕. Pozdrawiam.
A nie jest ona za ostra. Chodzi mi o ocet?
Super musz臋 spr贸bowa膰