Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – tym razem w wersji prostej, szybkiej i z niewielką ilością składników. Z podanych niżej proporcji wychodzi jedna duża porcja sałatki lub 2 mniejsze. Zapraszam również po przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi (surimi) i makaronem ryżowym chińskim: zobacz przepis.
Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – Składniki:
- 8 paluszków krabowych (surimi, ok. 125g, czyli pół standardowego opakowania)
- kawałek pora (ok. 8cm)
- pół puszki kukurydzy konserwowej (110g po odsączeniu)
- 1-2 łyżki majonezu (wedle uznania)
- pieprz, sól do smaku
- opcjonalnie kilka gałązek posiekanego koperku
Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – Wykonanie:
- Pora umyć, najpierw przekroi wzdłuż na pół, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki (tak, by powstały półtalarki). Przelać pokrojonego pora wrzątkiem na sitku, kolejno opłukać zimną wodą i pozostawić do osuszenia.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, opłukać.
- Paluszki krabowe rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na niezbyt grube plasterki.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i ewentualnie posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego!
wygląda mi interesująco,
Nazwa krabowa jest trochę błędna jak i mylaca jest nazwa paluszkow bo nie mają one nic wspolnego z krabami.
Nad tym tematem szerzej rozwodziłam się na wstępie tego wpisu ;) http://kulinarneprzeboje.pl/2016/05/02/salatka-surimi-makaronem-chinskim/