sałatka z paluszkami krabowymi i jajkiem

Sałatka krabowa z jajkiem


Sałatka krabowa z jajkiem – to pyszna i szybka propozycja na sałatkę z paluszkami krabowymi. Wiem, że są Ci, co ich przetrawić nie mogą, bo nawet koło kraba to nie leżało, aczkolwiek ja od czasu do czasu jakoś lubię się na nie skusić. Mimo iż wiem, że wartości odżywczych to one praktycznie nie mają.

Sałatka Krabowa z jajkiem – Składniki:

  • 1 opakowania paluszków krabowych (surimi) – 250 g
  • pół puszki kukurydzy konserwowej – o. 140 g
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 4 średnie ogórki konserwowe – ok. 240 g
  • pęczek szczypiorku
  • 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej takiego, o bardziej intensywnym smaku)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

sałatka z paluszkami krabowymi

sałatka z surimi i jajkami

Przepis na sałatkę krabową z jajkiem:

  1. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu jajek należy zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Następnie pokroić je w kosteczkę.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Paluszki krabowe pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  4. Ogórki konserwowe odsączyć, a następnie pokroić w kostkę.
  5. Szczypiorek drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Dodać majonez oraz doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić sałatkę do lodówki na minimum godzinę, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

sałatka z surimi

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.