Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim to szybka i prosta sałatka, która nawet zasmakowała mojemu Mężowi, który za owocami morza nie przepada ;) Być może dlatego, że krewetki zostały ugotowane na parze i ich mięso jest dzięki temu bardzo delikatnie i wprost nie można mu się oprzeć ;)
Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim – Składniki:
- 100g makaronu chińskiego ryżowego lub sojowego
- 10 olbrzymich krewetek białych (oczyszczonych)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duży ogórek szklarniowy
- sól
- 2 łyżki majonezu
- 4 płaskie łyżki sosu słodko-pikantnego (u mnie Tao-Tao)
- kilka gałązek szczypiorku
Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim – Wykonanie:
- Już oczyszczone krewetki (nadal w skorupach, ale już bez głów, jelitek itp.) gotuję na parze do czasu aż będą różowe na zewnątrz i ugotowane wewnątrz (ok. 10-15 minut dla zamrożonych krewetek od czasu zawrzenia wody). Po ugotowaniu pozbawić krewetki pancerzy, odnóży i ogonków.
- Makaron przygotować według zaleceń na opakowaniu (u mnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Odcedzić i ostudzić.
- Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Ogórka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Majonez wymieszać ze słodkim pikantnym sosem chilli.
- Kilka gałązek szczypiorku drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać z sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!