sałatka król stołu

Sałatka Król stołu


Sałatka Król stołu – chociaż składa się tylko z 4 głównych składników i sosu, jest bogata w smaki i zachwyci każdego, kto ją wypróbuje. U nas świetnie się sprawdza jako przekąska na kolację, czy też jako sałatka na imprezę. Idealnie do niej pasuje sos winegret, ale wedle uznania możecie go podmienić na inny, np. majonezowy lub czosnkowy.


Sałatka Król stołu przepis

Dlaczego król? Bo rządzi! Czy to na imprezie, czy rodzinnej kolacji – znika jako jedna z pierwszych. Ogólnie to już zauważyliśmy, że wszelkiego rodzaju połączenia sera feta i migdałów z innymi dodatkami jest zawsze świetnym pomysłem. Powstaje wtedy danie, którego nie da się nie lubić, a setki zadowolonych czytelników tylko to potwierdzają, czego przykładem jest także nasza sałatka brokułowa z serem feta i migdałami, którą tak uwielbiacie i często robicie, a słów pochwał nie ma końca :) Wracając jednak do sałatki Król stołu, to idealnie pasuje do niej sos winegret, z naszego sprawdzonego przepisu. Wedle uznania, jeśli lubicie sałatki z większą ilością sosu, możecie podwoić ilość składników na sos winegret.
szybka sałatka przepis
sałatka z burakami sałatka z roszponką

Sałatka Król stołu – Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • 3 średniej wielkości buraki – ok 500 g
  • 4 duże garści roszponki – ok 80 g
  • 270 g sera feta (półtłustego lub tłustego)
  • 2 garści migdałów w płatkach – ok. 30 g

Składniki na sos do sałatki*:

  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

*wedle uznania składniki na miodowy sos winegret można podwoić

sałatka król stołu przepis

Przepis na sałatkę Król stołu:

  1. Do sałatki najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości. Można je ugotować lub upiec – jak to zrobić najlepiej, możecie przeczytać poniżej w akapicie o tytule: Jak ugotować lub upiec buraki do obiadu lub sałatki? Buraki ugotować/upiec do miękkości (najlepiej to sprawdzić wbijając widelec w środek warzywa – powinien wchodzić gładko, bez oporu). Upieczone/ugotowane buraki ostudzić lekko i obrać ze skórki. Następnie ostudzone buraczki pokroić w kostkę.
  2. Ser feta odsączyć z zalewy. Również pokroić w kostkę.
  3. Migdały uprażyć na suchej patelni.
  4. Przygotować sos: w tym celu wymieszać ze sobą dokładnie oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na dno, najlepiej przezroczystej miski wyłożyć 2/3 roszponki i polać ją połową wyżej przygotowanego sosu. Na to wyłożyć pokrojone buraki. Kolejno wyłożyć pozostałą roszponkę i polać ją resztą sosu. Na wierzchu wysypać pokrojony ser feta oraz oprószyć całość podsmażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach. Smacznego!

Jak ugotować lub upiec buraki do obiadu lub sałatki?

Do wszelkiego rodzaju sałatek najlepiej smakują buraki pieczone w piekarniku. Jeśli jednak wolicie je w wersji gotowanej, to takowych również możecie użyć Jak to zrobić najlepiej?

Jak gotować buraki?

Jeśli chodzi o buraki gotowane to najpierw należy przygotować garnek, który pomieści wszystkie buraczki. W przypadku sałatki Król stołu nie stanowi to dużego problemu, bo buraków jest tylko 3 sztuki. Następnie do garnka należy wrzucić wyszorowane buraki (takie nieobrane), zalać je wodą (ja zalewam wrzątkiem), posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie (najlepiej sprawdzić to wbijając w nie widelec). Małe buraki będą gotowały się około 60 minut, zaś większe nawet 90 minut. Najlepiej wybierać buraki o tej samej wielkości, by gotowały się równomiernie. Po ugotowaniu wyciągnąć buraki z wody i pozostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie obrać je ze skórki.

Jak upiec buraki?

Buraki pieczone, naszym zdaniem, mają bardziej intensywny smak By upiec je w piekarniku należy każdy z nich z osobna owinąć w folię aluminiową i piec je wszystkie w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C (funkcja góra-dół, a blaszkę wstawić na środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia różni się w zależności od wielkości i rodzaju buraka, ale mieści się tak samo w granicach czasowych jak gotowanie buraków, czyli około 60-90 minut. Kiedy buraki nieco wystygną, należy obrać je ze skórki. Przy lekko ciepłych burakach skórka zdejmuje się zdecydowanie łatwiej niż przy tych już całkowicie ostudzonych. Buraczki wedle uznania można także ugotować na parze i tak jak powyżej, obrać je dopiero po lekkim przestudzeniu.

sałatka na imprezę sałatka z serem feta

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sałatka Król stołu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.