Sałatka Łabędzi puch to szybka sałatka, dość intensywna w smaku – na pewno zasmakuje fanom marynowanej cebulki.
Sałatka Łabędzi puch – Składniki:
- 6 średnich ugotowanych ziemniaków
- 4 jajka rozmiar M
- 200 g szynki z kurczaka
- ok. 150 g marynowanej cebulki perłowej (lub nieco mniej wedle uznania jeśli nie przepadacie za marynowanymi składnikami)
- 100 g żółtego sera cheddar
- pół główki średniej kapusty pekińskiej
- kilka łyżek majonezu (nie mniej niż 6 czubatych łyżek, by sałatka nie wyszła za sucha)
- 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu do smaku
Przepis na sałatkę Łabędzi puch:
- Jajka ugotować na twardo. Zobacz wpis: jak ugotować idealne jajka na twardo? Następnie obrać ze skorupek, oddzielić ugotowane żółtka od ugotowanych białek. Oba składniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale do osobnych miseczek.
- Ugotowane do miękkości ziemniaki, obrać z łupinek, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Szynkę z kurczaka pokroić w kostkę.
- Na spodzie szklanej, przezroczystej miski ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie posmarować dość obficie majonezem. Dodać odsączoną z zalewy cebulkę perłową oraz pokrojoną szynkę z kurczaka.
- Kolejno wyłożyć białka i również posmarować je dość obficie majonezem.
- Na wierzch sałatki wyłożyć starty na dużych oczkach ser cheddar oraz żółtka jajek, znów posmarować majonezem i wyłożyć poszatkowaną kapustę pekińską.
- Wierzch sałatki oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
- Sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem (ok. 2 godziny). Smacznego!
Polecam również wypróbować: ciasto Łabędzi puch