Pomysłowa sałatka leśna polana z marynowanymi pieczarkami
Sałatki i surówki Sałatki z kurczakiem Sałatki z marynowanymi pieczarkami

Sałatka Leśna polana

Kuchnia : Polska

Sałatka Leśna polana lub jak kto woli sałatka Grzybowa polana to świetna propozycja na danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach :) Jednym z jej głównych składników są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce ze szczypiorku i koperku ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie tortownica o średnicy 23-24 cm. Zapraszam również do wpisu na SAŁATKI WIELKANOCNE (klik)

Sałatka Leśna polana – Składniki:

  • 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g)
  • 3 duże ziemniaki (ok. 400g)
  • 2 marchewki (ok. 300g)
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe (ok. 200g)
  • 60g żółtego sera,
  • 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g)
  • sól, pieprz, czosnek, papryka słodka (do doprawienia kurczaka do smaku)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pęczek szczypiorku i koperku
  • kilka łyżek majonezu

sałatka leśna polana z marynowanymi pieczarkami, jajkami, ogórkiem konserwowym, marchewką, kukurydzą i ziemniakami

Sałatka Leśna polana – Wykonanie:

  1. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę.
  2. Ogórki również pokroić w kosteczkę.
  3. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy.
  4. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
  5. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  6. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kurczaka. Ostudzić.
  7. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  8. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem.
  9. Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  10. Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z lodówki, ściągamy górną folię, a sałatkę odwracamy do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zsuwamy obręcz tortownicy, uważając, by nie popsuć kształtu sałatki. Ściągamy pozostałą folię i gotowe! Smacznego!

Zapraszam również do wpisu na SAŁATKI WIELKANOCNE (klik)

4.5 / 5 ( 45 głosów )

57 thoughts on “Sałatka Leśna polana”

    1. Trzeba by było dobrze osuszyć poszczególne składniki, bo po 2 dniach jednak jest ryzyko, ze wodą nieco podejdzie.

      1. Nieraz robiłam i nic się nie działo. Spokojnie możesz podać 2 dni od zdobienia nabierze smaku. Będzie jeszcze lepsza

    1. nie ;) wystarczy dobrze odsączyć składniki przed wykonaniem i użyć dobrej jakości (gęstego) majonezu, np. WINIARY

    1. To,czy się rozpada zależy też od użytego majonezu :) Ten o zwartej konsystencji powinien wszystko ładnie razem ‘trzymać’.

  1. Salatka wygląda świetnie! Chciałabym ja zrobić na Sylwestra i mam w związku z tym pytanie – czy ta salatka nie rozpadnie się jak będzie stać na stole???

    1. Dla mnie też mdła, zrobiłam raz i nie wiem czy jeszcze zrobię, jesli tak bo przyciąga wygląd to z pewną modyfikacją. Dla poprawienia wyglądau, marchewkę położę na kukurydzy a mięso przesmażę z przyprawą gyros, będzie pikantniejsza. Zastanawiam się na odrzuceniu ziemniaków i aby uzupełnić braki po ziemniakach można dodać wiecej pozostałych składników.Sałatka trzyma sie dobrze i kroi sie jak tort ale należy wszystkie składniki mocno uciskać. Ktoś napisał,że doda majonez luźniejszy, wg mnie musi być gęsty.

  2. Robiłam ostatnio na rodzinną imprezę :), efektowny wygląd i smaczna. Tylko następnym razem ograniczę ilość majonezu do minimum. Zdecydowanie trzeba użyć lekkiego i mało gęstego majonezu w minimalnej ilości

  3. Robiłam ja niedawno , stwierdzam rewelacja , składniki można zastosować różne ,w zależności od inwencji twórczej ,najważniejsza jest podstawą czyli runo leśne a w tym przypadku grzybki . Zamiast piersi z kurczaka dałam warstwę sledzi-matias, a na siedzibach oczywiście warstwę cebulki

  4. można czymś zastąpić marynowane pieczarki ? u mnie nie przepadamy. oprócz tego wygląda niesamowicie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.