Dlaczego sałatka meksykańska jest taka fajna? Bo nie wymaga dużego nakładu pracy, a jednocześnie jest pyszna w smaku! Gorąco polecam ją jako sałatkę na kolację, na imprezę lub w pudełeczko do pracy.
Sałatka meksykańska przepis
Jest to dość szybka w wykonaniu sałatka, a w dodatku wychodzi jej spora ilość, więc super się sprawdzi jako sałatka na imprezę. Jeśli lubicie meksykańskie smaki, to polecam wypróbować takie przepisy z naszego bloga jak: zupa meksykańska oraz Quesadilla z kurczakiem, która jest hitem na każdej imprezie.
Sałatka meksykańska – Składniki:
- 200 g sera żółtego (u mnie Gouda)
- 1 duża czerwona papryka – ok. 230 g
- 1 puszka czerwonej fasoli – 240 g po odsączeniu
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej – ok. 165 g po odsączeniu
- 1 puszka ananasów – 340 g po odsączeniu
- 1 mały por (tylko biała część) – ok. 60 g
- 1 mała czerwona cebula – około 50 g
- 3 czubate łyżki majonezu (lub jogurt naturalny wedle uznania)
- szczypta papryki ostrej mielonej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- świeże listki kolendry lub natki pietruszki do oprószenia sałatki

Przepis na sałatkę meksykańską:
- Ser żółty pokroić w kostkę (u mnie o boku 0,5 cm).
- Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego, a następnie pokroić ją w kostkę.
- Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Ananasa odsączyć z syropu, a następnie pokroić go w kostkę.
- Por pokroić w plasterki, wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie po 10 sekundach przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić z wody. Można także delikatnie osuszyć go za pomocą ręcznika papierowego.
- Cebulę obrać, a następnie drobni posiekać.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i wymieszać całość. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, ponownie wymieszać. Wstawić sałatkę do lodówki na około 30-60 minut, by nieco się schłodziła, a smaki przegryzły. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!

Świetna sałatka
Fajna sałatka na okazję jak i bez. :)