sałatka meksykańska
Sałatka Sałatka z kukurydzą Sałatki do grilla Sałatki i surówki Sałatki na imprezę

Sałatka meksykańska

Kuchnia : Meksykańska | Czas przygotowania : 20 minut | Porcje : 10 porcji

Dlaczego sałatka meksykańska jest taka fajna? Bo nie wymaga dużego nakładu pracy, a jednocześnie jest pyszna w smaku! Gorąco polecam ją jako sałatkę na kolację, na imprezę lub w pudełeczko do pracy.

Sałatka meksykańska przepis

Jest to dość szybka w wykonaniu sałatka, a w dodatku wychodzi jej spora ilość, więc super się sprawdzi jako sałatka na imprezę. Jeśli lubicie meksykańskie smaki, to polecam wypróbować takie przepisy z naszego bloga jak: zupa meksykańska oraz Quesadilla z kurczakiem, która jest hitem na każdej imprezie.

Sałatka meksykańska – Składniki:

  • 200 g sera żółtego (u mnie Gouda)
  • 1 duża czerwona papryka – ok. 230 g
  • 1 puszka czerwonej fasoli – 240 g po odsączeniu
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej – ok. 165 g po odsączeniu
  • 1 puszka ananasów – 340 g po odsączeniu
  • 1 mały por (tylko biała część) – ok. 60 g
  • 1 mała czerwona cebula – około 50 g
  • 3 czubate łyżki majonezu (lub jogurt naturalny wedle uznania)
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeże listki kolendry lub natki pietruszki do oprószenia sałatki
sałatka meksykańska przepis

Przepis na sałatkę meksykańską:

  1. Ser żółty pokroić w kostkę (u mnie o boku 0,5 cm).
  2. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego, a następnie pokroić ją w kostkę.
  3. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Ananasa odsączyć z syropu, a następnie pokroić go w kostkę.
  5. Por pokroić w plasterki, wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie po 10 sekundach przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić z wody. Można także delikatnie osuszyć go za pomocą ręcznika papierowego.
  6. Cebulę obrać, a następnie drobni posiekać.
  7. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i wymieszać całość. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, ponownie wymieszać. Wstawić sałatkę do lodówki na około 30-60 minut, by nieco się schłodziła, a smaki przegryzły. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!
sałatka meksykańska z ananasem
4.6 / 5 ( 153 głosów )

2 thoughts on “Sałatka meksykańska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here