Sałatka meksykański Król Imprezy – to warstwowa sałatka z mięsem mielonym i nachosami, która efektownie wygląda i zrobi wrażenie na nie jednej osobie, więc jeśli szukacie jakiegoś hitu na imprezę, to polecam właśnie tę sałatkę.
Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki
Sałatka meksykański Król Imprezy – Składniki:
- 300g mięsa mielonego (u mnie mięso mielone z szynki wieprzowej)
- 1 duża czerwona cebula (ok. 150g)
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1 czubata łyżeczka bazylii
- szczypta pieprzu chilli cayenne
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 300g pieczarek
- 5 pomidorów (ok. 500g, u mnie śliwkowe)
- pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- pół puszki czerwonej fasoli (puszka o łącznej masie z zalewą = 400g)(po odsączeniu zużyłam 120g fasoli)
- 120g żółtego sera
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g)
- 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich
- ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (można dać więcej wedle uznania)
- 1 duży ząbek czosnku
- olej do smażenia
Sałatka meksykański Król Imprezy – Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie na patelnię dorzucić mięso mielone i podsmażyć (do czasu odparowania nadmiaru wody). Dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 czubatą łyżeczkę bazylii, 1 czubatą łyżeczkę oregano, szczyptę pieprzu chilli cayenne oraz pierz czarny i sól do smaku, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Pieczarki pokroić na plasterki lub półplasterki (jeśli są duże). Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, na dużym płomieniu, do czasu odparowania wody. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w nie za dużą kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach.
- Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
- Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
- Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie miski. Następnie kolejno układać warstwami: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos i ser.
- Z nachosów ułożyć wzdłuż brzegu miski koronę, a resztę pokruszyć i wyłożyć na wierzch sałatki. Schłodzić.
- Wersja warstwowa sałatki ładniej się prezentuje wizualnie, ale jeśli chcecie możecie wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie na wierzchu posypać chipsy/nachosy – wtedy smaki sałatki lepiej się przegryzą. Smacznego!
Robie podoba tyle ze dla mnie to pieczarkI sa malo meksykanskie zamiast nich daje kolory we paprykI I gotowa salse oraz szczypior.
Jest przepyszna jeszcze lepiej z własnoręcznie upieczonymi nachos
No trochę jak śledzie pod pierzynką. …
pięknie wygląda :)
Wygląda super i jeszcze lepiej smakuje polecam
Ola Julia Mucha zobacz to Kochanie, coś pięknego <3
Wygląda spoko