Zapytacie zapewne dlaczego “sałatka na medal“? Powodów jest kilka – po pierwsze – jest bardzo szybka w wykonaniu, po drugie bardzo smaczna, a po trzecie – idealnie sprawdza się na każdą okazję, obojętnie czy to impreza, zwykła kolacja czy sałatka do pracy. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Sałatka na medal – Składniki:
- 1 brokuł – ok. 500 g
- 160 g szynki ulubionej
- 40 g żółtego sera np. Gouda, Ementaler
- 100 g kukurydzy konserwowej
- pół czerwonej cebuli – ok. 45 g
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku

Przepis na sałatkę na medal:
- Z brokuła odciąć twardą łodygę, a resztę podzielić na różyczki.
- W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić różyczki brokuła na wrzątek i gotować pod przykryciem przez ok. 5-6 minut (na pół-twardo). Następnie po ugotowaniu wrzucić na cedzak i delikatnie, krótko przelać zimną wodą. Pozostawić do odcedzenia na sitku. Ostudzić całkowicie.
- Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
- Szynkę oraz ser żółty pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
- Cebulę obrać z łupiny, a następnie bardzo drobno posiekać.
- Przygotować sos. W tym celu majonez wymieszać z gęstą kwaśną śmietaną 18%, czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (doprawić do smaku).
- Wszystkie składniki na sałatkę umieścić na dużym talerzu lub półmisku, przed podaniem polać sosem. Można również sałatkę wymieszać. Smacznego!
Jeśli lubicie brokuły to również polecam takie nasze przepisy jak: warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem oraz sałatka brokułowa. Te sałatki super sprawdzają się na każdej imprezie.
