sałatka nicejska
Bez kategorii

Sałatka nicejska

Ta słynna sałatka kuchni francuskiej, czyli sałatka nicejska, to super pomysł na śniadanie, a nawet na lekki obiad. Wersji sałatki nicejskiej jest kilka, a poniżej wersja najprostsza, z ogólnodostępnych składników.

Sałatka nicejska przepis

Przepis na sałatkę nicejską z jajkiem i tuńczykiem, to przepis, który koniecznie musicie wypróbować. Jest pyszna, a do tego piękna i kolorowa, więc zachęca do wypróbowania. W oryginale często pojawia się także anchois oraz zielona fasolka, więc śmiało możecie dodać te składniki do sałatki w ilości, jaka Wam odpowiada. Niektórzy dodają także ziemniaki, więc jak widzicie, różnorodność podania jest duża. Z reguły sos jest na bazie musztardy i oliwy, aczkolwiek osobiście wolę, gdy ostrość musztardy Dijon przełamana jest słodyczą miodu, tak też więc jest w przepisie poniżej. Jeśli lubicie sałatę rzymską, to wypróbujcie koniecznie także mój przepis na sałatkę Cezar. Gorąco polecam!

Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • 1 główka sałaty rzymskiej – ok. 120 g
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym
  • 2 średnie dojrzałe, słodkie pomidory – ok. 240 g
  • 1 malutka czerwona cebula – ok. 34 g
  • garść oliwek (u mnie czarne) – ok 34 g

Składniki na sos:

  • 1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon (lub innej, np. Delikatesowej jeśli wolicie mniej ostry sos)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego białego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • bagietka czosnkowa do podania

*opcjonalnie dodatkowo: fasolka szparagowa zielona, anchois

** zamiast czarnych oliwek możecie użyć zielonych, jeśli takie wolicie smakowo

sałatka nicejska przepis

Przepis na sałatkę nicejską:

  1. Przygotować sos: do miseczki wrzucić wszystkie składniki na sos, wymieszać, posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i odstawić.
  2. Pomidory pokroić na ćwiartki lub na ósemki.
  3. Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobne piórka.
  4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  5. Jajka ugotować na twardo lub na półmiękko wedle uznania (ja gotuję 6,5 minuty od momentu zawrzenia wody). Po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skorupek, a następnie pokroić na połówki lub na ćwiartki.
  6. Z sałaty rzymskiej oderwać dolną, twardą część, a liście poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Następnie poukładać kawałki tuńczyka, pokrojone pomidory oraz jajka. Posypać z wierzchu piórkami cebuli oraz poukładać czarne oliwki. Na sam koniec, tuż przed podaniem, polać sałatkę dokładnie wymieszanym sosem. Podawać np. z bagietką czosnkową. Smacznego!
sałatka nicejska z tuńczykiem
4.7 / 5 ( 3 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.