Ta słynna sałatka kuchni francuskiej, czyli sałatka nicejska, to super pomysł na śniadanie, a nawet na lekki obiad. Wersji sałatki nicejskiej jest kilka, a poniżej wersja najprostsza, z ogólnodostępnych składników.
Sałatka nicejska przepis
Przepis na sałatkę nicejską z jajkiem i tuńczykiem, to przepis, który koniecznie musicie wypróbować. Jest pyszna, a do tego piękna i kolorowa, więc zachęca do wypróbowania. W oryginale często pojawia się także anchois oraz zielona fasolka, więc śmiało możecie dodać te składniki do sałatki w ilości, jaka Wam odpowiada. Niektórzy dodają także ziemniaki, więc jak widzicie, różnorodność podania jest duża. Z reguły sos jest na bazie musztardy i oliwy, aczkolwiek osobiście wolę, gdy ostrość musztardy Dijon przełamana jest słodyczą miodu, tak też więc jest w przepisie poniżej. Jeśli lubicie sałatę rzymską, to wypróbujcie koniecznie także mój przepis na sałatkę Cezar. Gorąco polecam!
Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 1 główka sałaty rzymskiej – ok. 120 g
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym
- 2 średnie dojrzałe, słodkie pomidory – ok. 240 g
- 1 malutka czerwona cebula – ok. 34 g
- garść oliwek (u mnie czarne) – ok 34 g
Składniki na sos:
- 1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon (lub innej, np. Delikatesowej jeśli wolicie mniej ostry sos)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego białego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- bagietka czosnkowa do podania
*opcjonalnie dodatkowo: fasolka szparagowa zielona, anchois
** zamiast czarnych oliwek możecie użyć zielonych, jeśli takie wolicie smakowo

Przepis na sałatkę nicejską:
- Przygotować sos: do miseczki wrzucić wszystkie składniki na sos, wymieszać, posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i odstawić.
- Pomidory pokroić na ćwiartki lub na ósemki.
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobne piórka.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Jajka ugotować na twardo lub na półmiękko wedle uznania (ja gotuję 6,5 minuty od momentu zawrzenia wody). Po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skorupek, a następnie pokroić na połówki lub na ćwiartki.
- Z sałaty rzymskiej oderwać dolną, twardą część, a liście poszarpać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Następnie poukładać kawałki tuńczyka, pokrojone pomidory oraz jajka. Posypać z wierzchu piórkami cebuli oraz poukładać czarne oliwki. Na sam koniec, tuż przed podaniem, polać sałatkę dokładnie wymieszanym sosem. Podawać np. z bagietką czosnkową. Smacznego!
