Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – to kolejna propozycja na zimowe przetwory. By pozbyć się ewentualnej goryczki ogórków w sałatce warto je namoczyć wcześniej w solance. Więcej przepisów na zimowe sałatki do słoików itp. znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 4 kg ogórków gruntowych (+4litry wody+100g soli do ‘wymoczenia ogórków, by pozbyć się ich goryczki)
- 1 kg cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1,2 kg czerwonej papryki
Składniki na zalewę:
- 9 szklanek wody (ok. 2250 ml)
- 2 i 1/4 szklanki octu 10% (ok. 560 ml)
- 3 i 3/4 szklanki cukru (ok. 820 g)
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki gorczycy
- ok. 150g soli
*szklanka = 250ml
Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – Wykonanie:
- Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Zalać 4 litrami wody z wymieszanymi 100g soli, wymieszać i odstawić na ok. 2-3h. Następnie zlać solankę, a ogórki przepłukać na sitku wodą.
- Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Ewentualnie (jeśli posiadamy robota kuchennego) możemy razem ogórki, paprykę i cebulę przepuścić przez szatkownicę do krojenia w plasterki – pozwoli nam to zaoszczędzić dużo czasu :) Całość wrzucić do dużego garnka (u mnie gar 15-litrowy).
- Do dużego garnka (ok. 4-litrowego) wlać wodę, ocet, dodać cukier, kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę.
- Następnie w tym największym garnku zalać zalewą ogórki, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Wstawić gar na palnik i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut.
- Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.
- Składniki wystarczą na około 10 słoików po 900 ml. Smacznego! :)
Ogórki umyć i powkładać do słoików dodać koper chrzan czosnek i liść wiśni zalewa: na 2litry wody surowej 3 łyżki soli kamiennej . Wymieszać i zalać słoik zakręcić . Pychotka
Czy można wziąć ogórki salatkowe te długie w foliaka? Czy muszą być gruntowe?
Jaki jest przepis na dobre ogórki kiszone
N’a 2 kg ogorkow 2.5 lyzki soli beda dobte
Przepis bardzo ciekawy i na pewno skorzystam, ale drobna uwaga. Absolutnie nie polecała bym wcześniej moczyć ogórków w wodzie, a potem wraz z tą wodą wylewać to co jest w ogórkach najcenniejsze, czyli ich sok. Nawet gdyby miały trochę goryczki.
ma pani racje , tylko trzeba te ogórki posolic bo bedą bez smaku? tylko ile tej soli, bo przeciez tez idzie sól do zalewy i zeby ich nie przesolic