Pyszna i szybka sałatka na zimę z ogórków i papryki
Przetwory

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę

Kuchnia : Polska | Porcje : 8 słoików po 500ml

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg papryki
  • 0,5 kg marchwi
  • 2 pęczki koperku (pozbawione grubych łodyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/4  szklanki cukru (można wedle uznania zmniejszyć do 1 szklanki)
  • 1 szklanka octu (można zmniejszyć do 3/4 szklanki, jeśli wolicie mniej kwaśne smaki)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • kilka ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika)

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka (lub ogórki, paprykę i cebulę zetrzeć w plasterki na szatkownicy), a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Koperek drobno posiekać (wcześniej usunąć większe łodyżki).
  4. Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę.
  5. Po tym czasie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać wcześniej startą marchewkę i paprykę, wymieszać. Następnie dodać cukier, olej, ocet, drobno posiekany czosnek (wcześniej obrany), posiekany koperek oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, ponownie wymieszać całość. Odstawić sałatkę na kilka godzin (u mnie na całą noc).
  6. Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać po 2 ziarenka pieprzu.
  7. Sałatkę przełożyć do słoików (u mnie 8 słoików po 500ml każdy), przelać ‘soki’, które pozostały w misce po sałatce. Zakręcić szczelnie słoiki i zapasteryzować (gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut). Następnie wyciągnąć słoiki z garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka na zimę z ogórków i papryki na słodko-kwaśno

4.2 / 5 ( 285 głosów )

40 thoughts on “Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę”

  1. U mnie w kuchni wielka micha a w niej od godziny leżakuje druga tura sałatki. Tym razem wszystkie warzywa w większej ilości, proporcje w miarę zachowane. Papryka czerwona, żółta i pomarańczowa, marchew szatkowana w plasterki i słupki – nie mogłam się zdecydować na kształt. Do warzyw dodałam zimną zalewę z cukru, octu i oleju, którą wzbogaciłam nieco solą, mielony na świeżo pieprz i siekany czosnek też wpadły do michy. Moi wszystkożercy i ja, po degustacji pierwszej tury zdecydowaliśmy o delikatnym dosoleniu tury drugiej i liczę, że to nie zaszkodzi :):):)
    SłodkaBabeczko, jeszcze raz dzięki za udostępnienie przepisu :):):)

    1. Super :)) Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu i dziękuję za tak długi komentarz ;* Serdecznie pozdrawiam ;*

  2. Moja pierwsza sałatka z tego przepisu właśnie się przegryza i dam jej na to 4 godziny. Marchewkę mam w plasterkach, papryki trochę więcej, ciut więcej pieprzu ale chyba nie trzeba stosować aptekarskiej dokładności. Już ją pokochałam i bardzo dziękuję za udostępnienie przepisu :):):)

  3. Właśnie ją robię, leży sobie w misce i czeka.. Pachnie przecudnie! Mąż spróbował już teraz na surowo i stwierdził że już teraz jest pyszna obym miała co do słoików wkładać, bo co chwilę biega zamieszać i podjada.. Świetny przepis!

    1. Cieszę się bardzo, że tak Wam smakuje ;) i zachęcam do wypróbowania jeszcze innych przetworów z bloga ;)

  4. Z racji tego że ogorki otrzymalam wieczorem a kolejnego dnia mialam wyjazd więc mocno skrocilam czas przygotowania. Ogórków nie obieralam tylko starannie umylam. Wszystkie warzywa pokroiłam elektryczną szatkownicą. Ogórki z cebula w soli lezaly ok pół godziny a wszystko razem jakieś 45 min.pasteryzowalam zgodnie z przepisem. Salatka na surowo jest przepyszna mimo że tak krótko stala. Ten przepis zagości u mnie na stałe.

  5. Witam
    Czy”soki”z ogórków i cebuli zużywamy czy tylko te”soki” z całej sałatki dodajemy do słoików?prosze o odpowiedz bo dzis robię i nie rozumiem przepisu…

    1. Wtedy trzeba dorobić :) w tych samych proporcjach :) ale jeśli użyje Pani takich samych objętościowo słoików jak ja, to zalewy nie powinno zabraknąć.

  6. Do słoików wlewa się tylko te soki z ogórków, cebuli, marchwi i “zalewy” czy również ten pierwszy sok odlany z samych ogórków z cebulą?

  7. Zrobiłam dzisiaj. już surowa mi smakowała,marchew poszatkowałam w cienkie plasterki, wydaje mi się,ze wyglaada ładniej.

    1. No właśnie na przyszły raz chyba też zrobię marchewkę w plasterkach :) żeby ładniej wyglądało :) Dziękuję za sugestię :)

    1. Tak jak jest napisane w wykonaniu… zapasteryzować, czyli zakręcone słoiki, w których jest sałatka należy włożyć do garnka z wodą i gotować przez ok. 15 minut ;)
      W notce napisane “gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut”

      1. Do niektórych osób nie można używać tak górnolotnych określeń jak kąpiel wodna, bo myli im się z roztapianiem czekolandy w misce nad garnkiem. Jeszcze wleją wode, przykryją miską, położą na to słoik i tak zrobią :-)

        Znajdują przepis w google,a już dalej, jeśli czegoś nie wiedzą, nie sprawdzą dokładnie w taki sam sposob jak znaleźli przepis-co znaczy pasteryzacja, albo już w ogóle, zmysł podstawowy: robisz w lecie…. na zimę.
        Jedzenie psuje się po kilku dniach w lodówce, więc jakoś trzeba zakonserwować. Kij, w biedrze słoik obiadowy za 3 zeta, z połową tablicy mendelejewa, ale dobre :-)

        A merytorycznie do autorki, bardzo mi się spodobał przepis, znalazłem go dzisiaj, będę działać. Dziękuję

        1. OK :) Będę mieć na uwadze, żeby komuś do głowy nie przyszło kąpanie słoików w misce nad garnkiem :D
          Pozdrawiam!

  8. u mnie w domu nazywamy tą sałatkę “szwedzką” :) uwielbia ją cała rodzina, najlepsza sałatka na świecie :)

  9. Moja ulubiona sałatka na zimę! Ja robię odrobinę inaczej (nie dodaję kopru) a czosnek przeciskam przez praskę ;) wszystkie składniki mieszam od razu (tak jest szybciej) i zostawiam na 4 godz. dłużej chyba nie ma sensu. Tak czy inaczej sałatka jest suuuper – u mnie wszyscy ją uwielbiają!!!

    1. też tak uważam,choć w domu babcia i mama,czekały do następnego dnia,zrobiłem eksperyment,część czekała do następnego dnia,ta co po czterech pięciu godzinach jest lepsza,bardziej “krucha” może mnie się to tak wydaje?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.