Pyszna i szybka sałatka na zimę z ogórków i papryki

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg papryki
  • 0,5 kg marchwi
  • 2 pęczki koperku (pozbawione grubych łodyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/4  szklanki cukru (można wedle uznania zmniejszyć do 1 szklanki)
  • 1 szklanka octu (można zmniejszyć do 3/4 szklanki, jeśli wolicie mniej kwaśne smaki)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • kilka ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika)

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno

Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka (lub ogórki, paprykę i cebulę zetrzeć w plasterki na szatkownicy), a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Koperek drobno posiekać (wcześniej usunąć większe łodyżki).
  4. Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę.
  5. Po tym czasie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać wcześniej startą marchewkę i paprykę, wymieszać. Następnie dodać cukier, olej, ocet, drobno posiekany czosnek (wcześniej obrany), posiekany koperek oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, ponownie wymieszać całość. Odstawić sałatkę na kilka godzin (u mnie na całą noc).
  6. Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać po 2 ziarenka pieprzu.
  7. Sałatkę przełożyć do słoików (u mnie 8 słoików po 500ml każdy), przelać ‘soki’, które pozostały w misce po sałatce. Zakręcić szczelnie słoiki i zapasteryzować (gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut). Następnie wyciągnąć słoiki z garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka na zimę z ogórków i papryki na słodko-kwaśno

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

30 odpowiedzi na “Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę

  1. Hesiamela :

    Moja pierwsza sałatka z tego przepisu właśnie się przegryza i dam jej na to 4 godziny. Marchewkę mam w plasterkach, papryki trochę więcej, ciut więcej pieprzu ale chyba nie trzeba stosować aptekarskiej dokładności. Już ją pokochałam i bardzo dziękuję za udostępnienie przepisu :):):)

  2. gabri :

    Właśnie ją robię, leży sobie w misce i czeka.. Pachnie przecudnie! Mąż spróbował już teraz na surowo i stwierdził że już teraz jest pyszna obym miała co do słoików wkładać, bo co chwilę biega zamieszać i podjada.. Świetny przepis!

  3. AS :

    Z racji tego że ogorki otrzymalam wieczorem a kolejnego dnia mialam wyjazd więc mocno skrocilam czas przygotowania. Ogórków nie obieralam tylko starannie umylam. Wszystkie warzywa pokroiłam elektryczną szatkownicą. Ogórki z cebula w soli lezaly ok pół godziny a wszystko razem jakieś 45 min.pasteryzowalam zgodnie z przepisem. Salatka na surowo jest przepyszna mimo że tak krótko stala. Ten przepis zagości u mnie na stałe.

  4. AAa :

    Witam
    Czy”soki”z ogórków i cebuli zużywamy czy tylko te”soki” z całej sałatki dodajemy do słoików?prosze o odpowiedz bo dzis robię i nie rozumiem przepisu…

    • SłodkaBabeczka :

      Wtedy trzeba dorobić :) w tych samych proporcjach :) ale jeśli użyje Pani takich samych objętościowo słoików jak ja, to zalewy nie powinno zabraknąć.

  5. Ewa :

    Do słoików wlewa się tylko te soki z ogórków, cebuli, marchwi i “zalewy” czy również ten pierwszy sok odlany z samych ogórków z cebulą?

  6. Anonim :

    Zrobiłam dzisiaj. już surowa mi smakowała,marchew poszatkowałam w cienkie plasterki, wydaje mi się,ze wyglaada ładniej.

    • SłodkaBabeczka :

      No właśnie na przyszły raz chyba też zrobię marchewkę w plasterkach :) żeby ładniej wyglądało :) Dziękuję za sugestię :)

    • SłodkaBabeczka :

      Tak jak jest napisane w wykonaniu… zapasteryzować, czyli zakręcone słoiki, w których jest sałatka należy włożyć do garnka z wodą i gotować przez ok. 15 minut ;)
      W notce napisane “gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut”

  7. Gosia :

    Moja ulubiona sałatka na zimę! Ja robię odrobinę inaczej (nie dodaję kopru) a czosnek przeciskam przez praskę ;) wszystkie składniki mieszam od razu (tak jest szybciej) i zostawiam na 4 godz. dłużej chyba nie ma sensu. Tak czy inaczej sałatka jest suuuper – u mnie wszyscy ją uwielbiają!!!

    • wlod :

      też tak uważam,choć w domu babcia i mama,czekały do następnego dnia,zrobiłem eksperyment,część czekała do następnego dnia,ta co po czterech pięciu godzinach jest lepsza,bardziej “krucha” może mnie się to tak wydaje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.