Szybka i prosta sałatka porowa, to super propozycja na śniadanie, kolację, a nawet na imprezę. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę z porem i tuńczykiem.

Sałatka porowa – Składniki:
- 1 średni por – tylko biała i jasnozielona część – ok. 140 g
- 5 jajek rozmiar M
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – ok. 130 g po odsączeniu z zalewy
- 135 g sera żółtego (ulubionego, u mnie Rycki Edam)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu zalewy)
- 6 czubatych łyżek majonezu dobrej jakości
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól do smaku

Przepis na sałatkę porową:
- Pora pokroić w plasterki. Wrzucić na sitko (cedzak) i przelać wrzątkiem. Pozostawić do odcedzenia. Kolejno osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Ser żółty pokroić w cienkie, krótkie paseczki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Jajka ugotować na twardo, a następnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na dno miski wyłożyć jajka, posypać szczyptą soli i posmarować wierzch 2 czubatymi łyżkami majonezu.
- Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Do miski z jajkami wysmarowanymi majonezem, wyłożyć połowę porcji kukurydzy, wyrównać. Kolejno wyłożyć całego tuńczyka i również wyrównać, posilić delikatnie do smaku. Na wierzch wysypać pozostałą kukurydze i posmarować ją 2 czubatymi łyżkami majonezu.
- Kolejna warstwę zrobić ze startego żółtego sera. Również oprószyć delikatnie solą. Posmarować majonezem. Na wierzch sałatki wyłożyć krążki pora oraz oprószyć całość posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Polecam także inne moje przepisy z bloga jak: sałatka Gyros oraz sałatka jarzynowa, które królują na każdej imprezie.

