sałatka pychotka

Sałatka Pychotka


Sałatka Pychotka – to szybka i prosta w wykonaniu sałatka jajeczna, która idealnie sprawdzi się na śniadanie, bądź kolację. Jest również super pomysłem na szybką sałatkę dla niespodziewanych gości. U nas często króluje również jako sałatka na Wielkanoc. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na szybką i tanią sałatkę Pychotkę.

Sałatka jajeczna

Sałatka Pychotka to sałatka jajeczna, która nie wymaga wielu składników. Dzięki swojej prostocie wykonania świetnie nadaje się jako szybka sałatka na śniadanie lub kolację. Można ją również wziąć w pudełeczko do pracy. Poza tym, jako, że to sałatka jajeczna, to na pewno równie dobrze sprawdzi się jako sałatka na Wielkanoc. Oczywiście wedle uznania możecie ją wzbogacić o swoje ulubione składniki, chociaż ta wersja podstawowa smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z bułeczkami domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: bułki jogurtowe pszenne.

Jeśli lubicie sałatki jajeczne, to polecam również wypróbować nasz przepis na: sałatkę z pora oraz sałatkę królewską.

Sałatka Pychotka – Składniki:

  • 5 jajek
  • pół puszki kukurydzy – ok. 140 g po odsączeniu z zalewy
  • pęczek szczypiorku (kilka większych gałązek)
  • kilka plasterków ulubionej szynki – u mnie ok. 70 g szynki lekko podwędzanej
  • 3 dość czubate łyżki majonezu (można dać mniej lub więcej wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku

sałatka jajeczna
sałatka z szynką

Przepis na sałatkę jajeczną Pychotka:

  1. Jajka ugotować na twardo. Zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajka na twardo? Po ugotowaniu obrać jajka ze skorupek. Polecam również przeczytać wpis: Jak obierać jajka szybko i ładnie?
  2. Ugotowane i obrane jajka pokroić w kosteczkę.
  3. Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki.
  4. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
  5. Szczypiorek drobno posiekać. Ilość gałązek szczypiorku użytych do sałatki dostosować do swoich upodobań smakowych – u nas było to 6 większych gałązek.
  6. Przygotować miseczkę. Wrzucić do niej wszystkie składniki (czyli posiekane jajka, kukurydzę, szybkę oraz szczypiorek), dodać 3 czubate łyżki majonezu, a następnie wymieszać dokładnie. Doprawić sałatkę jajeczną do smaku sola i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić ją w lodówce, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: sałatki i surówki na każdą okazję.

sałatki na wielkanoc

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.