Przepisy na Boże Narodzenie Ryby Sałatka Śledzie

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – to moja propozycja na pyszną i szybką sałatkę na święta lub Sylwestra. Do jej wykonania wystarczy kilka ogólnodostępnych składników a jej wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą.

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa to obowiązkowa pozycja na Boże Narodzenie, zwłaszcza na kolację w pierwszy i drugi dzień świąt. Poniższa sałatka śledziowa z fasolą jest szybka w przygotowaniu, co jest dużym plusem, gdy goni nas czas podczas świątecznych przygotowań. Oczywiście taka sałatka nie musi się pojawiać na stole tylko w święta. Sprawdzi się także na co dzień lub na domową imprezę z rodziną i przyjaciółmi.

Czasami jednak stawiam na totalną prostotę i niewielką ilość składników w daniu. Tak więc na wigilijnym stole częściej jednak pojawia się u nas sałatka z dodatkiem ziemniaków, na którą przepis znajdziecie tutaj: sałatka śledziowa z ziemniakami. Równie często przygotowuję moją ulubioną sałatkę (według niektórych ukraińską, według innych rosyjską) z buraczkami i śledziami pod pierzynką, czyli tzw. szubę. Jeśli nie mieliście okazji jeszcze jej próbować, to gorąco zachęcam do wykorzystania przepisu, który znajdziecie tutaj: śledzie pod pierzynką.


Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – Składniki:

  • 4- 5  filetów śledziowych matias w oleju – ok. 460 g po odsączeniu
  • pół puszki czerwonej fasoli – 120 g po odsączeniu
  • 1 por średniej wielkości (biała część i jasnozielona część) – ok. 130 g
  • 5 średnich ogórków konserwowych – ok. 220 g
  • 3 jajka rozmiar M
  • 2-3 czubate łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

sałatka śledziowa

Przepis na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą:

  1. Śledzie ala matjas w oleju należy odsączyć z zalewy, a następnie umieścić w misce i zalać wodą lub mlekiem. Odstawić na kilka godzin, co jakiś czas wymieniając wodę bądź mleko. Moczyć śledzie do czasu, aż będą nam smakowały (w sensie, że będą już na tyle mniej słone, że będzie nam to odpowiadać smakowo). Niektórzy śledzi w oleju w ogóle nie moczą w wodzie i od razu dodają je do sałatki, ja jednak wolę mniej słone śledzie, więc je moczę przez parę godzin, a czasami przez całą noc i ewentualnie dosalam do smaku jeśli wymoczyły się za bardzo.
  2. Wymoczone śledzie odsączyć z wody lub mleka, a następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników kuchennych. Kolejno pokroić śledzie w paseczki lub kosteczkę (wedle uznania).
  3. Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, następnie przepłukać wodą na sitku i osuszyć.
  4. Pora pokroić na półplasterki, wrzucić na durszlak i przelać wrzątkiem, dzięki czemu będzie mniej ostry.
  5. Ogórki pokroić w kosteczkę.
  6. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu jajek zalać je zimną wodą, lekko stłuc skorupki, a po paru minutach obrać. Następnie pokroić w kosteczkę.
  7. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Smacznego!

sałatka z czerwoną fasolą

4.6 / 5 ( 5 głosów )

2 thoughts on “Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą”

  1. Dzień dobry. Czy można użyć śledzi marynowanych, tylko takie lubimy, a we wszystkich przepisach śledzie solone…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here