sałatka śledziowa przepis

Sałatka śledziowa


Sałatka śledziowa to obowiązkowe danie na Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia. Jednak ja, jako wielbicielka sałatek ze śledziem, często je jem nawet w środku roku. Wystarczy kilka zwykłych, ogólnodostępnych dodatków, by stworzyć coś smacznego. Bez wątpienia jedną z moich ulubionych sałatek śledziowych jest pyszna sałatka śledziowa z ziemniakami. Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje rewelacyjnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na sałatkę śledziową.


Sałatka śledziowa

Wigilia coraz bliżej, więc w naszych głowach rodzą się nowe pomysły na dania na Boże Narodzenie. Oczywiście obowiązkowo muszą pojawić się sałatki na święta, a wśród nich koniecznie jakaś pyszna sałatka śledziowa. Na naszym blogu znajdziecie już kilka przepisów na świąteczne sałatki, jak np. na szubę, czyli śledzie pod pierzynką. Czasami jednak stawiam na prostotę i niewielką ilość składników w daniu. Taka właśnie jest ta poniższa sałatka śledziowa z ziemniakami. Do jej wykonania potrzebne są tylko 3 główne składniki oraz majonez, musztarda, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatkę ze śledziem, to może wpadnie Wam w oko nasz przepis na: śledzie po chłopsku, czyli sałatkę śledziowa z jajkiem. Równie pyszna jest sałatka śledziowa na wigilię z groszkiem konserwowym, czyli śledzie po królewsku.

Jeśli macie jakieś inne, fajne przepisy na pyszne sałatki śledziowe, to podzielcie się nimi w komentarzach poniżej :) Chętnie zainspirujemy się jakąś nową sałatką śledziową na tegoroczną Wigilię.

Sałatka śledziowa – Składniki:

  • 4 płaty śledziowe ala matias w oleju – ok. 460 g po odsączeniu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 130 g
  • 7 średnich ziemniaków – ok. 700 g
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

pyszna sałatka śledziowa sałatka ze śledziem

Przepis na sałatkę śledziową:

  1. Śledzie ala matjas w oleju należ wymoczyć w wodzie lub mleku. Można je moczyć całą noc lub przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniając wodę. Po każdym moczeniu warto posmakować śledzie, czy taka słoność nam odpowiada. Niektórzy śledzi ala matjas w oleju w ogóle nie moczą w wodzie i od razu dodają do sałatki. Ja jednak wolę, gdy są one odrobinę mniej słone i wymaczam je pod swoje gusta smakowe.
  2. Wymoczone śledzie odsączyć z wody, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno skropić je sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie osuszyć śledzie za pomocą ręczników papierowych. Kolejno pokroić śledzie w kosteczkę.
  3. Ziemniaki w łupinach ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kosteczkę.
  4. Pora pokroić na półtalarki. Przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie osuszyć na sitku (ewentualnie docisnąć papierowymi ręcznikami).
  5. Wszystkie składniki na sałatkę śledziową wrzucić do jednej miseczki. Dodać majonez, musztardę Dijon oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać jeszcze soku z cytryny do smaku. Wstawić sałatkę śledziową do lodówki na minimum godzinę, by się nieco schłodziła, a smaki przegryzły. Smacznego!

sałatka śledziowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.