sałatka ukraińska przepis

Sałatka ukraińska


Sałatka ukraińska – to pyszna warstwowa sałatka, która jest bardzo prosta w wykonaniu. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach. W dodatku jest dość tania i nie wymaga wielu składników, które dodatkowo są ogólnodostępne i znajdziecie je w każdym sklepie.


Sałatka warstwowa

Sałatka ukraińska należy do sałatek warstwowych, które pięknie się prezentują na stole. Świetnie się sprawdzi na świątecznym stole, np.na Boże Narodzenie (jest to pomysł na wykorzystanie gotowanych buraków z barszczu). Ta sałatka z jajkiem także super pasuje jako sałatka na Wielkanoc, właśnie ze względu na jajka, które są nieodłącznym elementem tego święta. Poza tym jest tak smaczna, że warto ją również przygotować na jakąkolwiek imprezę, np. na urodziny lub jako sałatkę na Sylwestra. Więcej imprezowych sałatek znajdziecie tutaj: sałatki na imprezę – najlepsze przepisy.
Sałatka ukraińska w swoim smaku bardzo przypomina popularną i znaną pewnie większości, sałatkę szuba, czyli tzw. śledzie pod pierzynką, na które przepis znajdziecie tutaj: sałatka śledziowa szuba. Oczywiście jeśli tylko chcecie, to nie musicie jej tworzyć w wersji warstwowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wszystkie składniki ze sobą wymieszać, aczkolwiek w formie warstwowej sałatka ukraińska ładniej prezentuje się na stole.

Jakie ziemniaki do sałatek?

Do wszelkiego rodzaju sałatek ziemniaczanych (w tym właśnie do sałatki ukraińskiej) polecam używać ziemniaków sałatkowych, czyli typu A. Ziemniaki typu A są najtwardsze, a jednocześnie zawierają niewiele skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne. Ich dużym plusem jest to, że nie rozpadają się i dają się łatwo kroić w plastry, kostkę, czy też trzeć na wiórki za pomocą tarki.

sałatka ukraińska sałatka ziemniaczana z buraczkami

Sałatka ukraińska – Składniki:

  • 3 średnie buraki – ok. 500 g
  • 2 duże marchewki – ok. 220 g
  • 4 duże ziemniaki – ok. 630 g
  • 1 słoik selera konserwowego – ok. 160 g po odsączeniu z zalewy
  • 5 jajek
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: cukier i sok z cytryny do doprawienia buraków do smaku

sałatka przepis
buraczki
sałatka warstwowa z ziemniakami

sałatka jajeczna

Przepis na warstwową sałatkę ukraińską:

  1. Buraki, marchewki i ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości. Wedle uznania buraki można upiec w piekarniku, dzięki czemu będą miały lepszy smak. Możecie o tym poczytać tutaj: Jak piec buraki w piekarniku?
  2. Następnie warzywa ostudzić i obrać z łupinek. Kolejno każde z tych warzyw zetrzeć do osobnych pojemników, na tarce o dużych oczkach.
  3. Seler konserwowy odsączyć z zalewy.
  4. Jajka ugotować na twardo. Zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajka na twardo? Po ugotowaniu obrać jajka ze skorupek i również zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Polecam również przeczytać wpis: Jak obierać jajka szybko i ładnie?
  5. Przygotować przezroczystą miskę. Na jej dnie najpierw ułożyć połowę startych ziemniaków, doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem oraz posmarować majonezem. Kolejno wyłożyć odsączony seler konserwowy i również posmarować majonezem. Na to wysypać startą marchewkę, posmarować majonezem. Następnie ułożyć warstwę z jajek startych na dużych oczkach i doprawionych do smaku solą i pieprzem. Je także posmarować majonezem. Kolejno wyłożyć pozostałe ziemniaki, doprawić je delikatnie  do smaku solą i pieprzem oraz posmarować ostatnią porcją majonezu. Na wierzch wyłożyć starte buraki (wedle uznania można je delikatnie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny). Wstawić sałatkę do lodówki na minimum 2 godziny, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sałatka ukraińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.