Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem wpadła mi w oko podczas przeglądania gazetki “Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. Jest prosta w wykonaniu, a zarazem bardzo pyszna ;) Jako kolejna trafia do kategorii sałatki do grilla i sałatki na imprezę ;)
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem – Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 duża czerwona cebula
- 2 pomidory
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz,
- 3 łyżeczki cukru
- sos czosnkowy (zobacz przepis: sos czosnkowy z ziołami)
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem – Wykonanie:
- Cebulę drobno posiekać, posypać cukrem i odstawić na 20-30 minut.
- Brokuły ugotować na parze. Ostudzić.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- Pomidory pokroić na ósemki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Przygotować sos czosnkowy wg przepisu: sos czosnkowy z ziołami
- Na dno wysokiej miski włożyć odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 porcji pomidora (4 ćwiartki pozostawić do ozdobienia wierzchu sałatki) i jajka. Oprószyć solą i pieprzem. Na jajka wyłożyć pokrojoną paprykę, resztę czerwonej cebuli, kukurydzę , resztę brokułu i pozostałe (4) cząstki pomidora.
- Sałatkę polać sosem czosnkowym tuż przed podaniem, bądź podawać sos w osobnych miseczkach i polewać już na talerzu. Smacznego!
Lubię nowe pomysły