Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy.


Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – czyli moje pyszne propozycje na sałatki wielkanocne – m.in. przepisy na sałatki z jajkiem i nie tylko. Poniżej znajdziecie mały zbiór sałatek, które można podać na Wielkanoc. Sałatki charakterystyczne dla tych świąt w swoim składzie mają przede wszystkim jajka, ale myślę, że nawet i sałatki bez jajek, jak np. Gyros, pojawią się na niejednym świątecznym stole ;)

PS. Jaka są Wasze ulubione sałatki wielkanocne? :)


Sałatki na Wielkanoc z jajkiem:

Na te święta wiodą prym zdecydowanie sałatki wielkanocne z jajkiem, które są nieodłącznym symbolem Wielkiej Nocy. Wiele z tych sałatek jest bardzo kolorowych i idealnie nadają się na wielkanocny wiosenny stół. Twoja rodzina na pewno będzie bardzo zadowolona z takich smakowitości. Znajdują się tutaj bardzo proste i popularne sałatki jak sałatka jarzynowa czy gyros, które każdy zna i lubi, ale warto również skorzystać z przepisów na sałatki, które zaskoczą formą podania i niebanalnym smakiem. Do takich sałatek należą na pewno leśna polana z pieczarkami oraz sałatka na krakersach z tuńczykiem, która swoim wyglądem przypomina nieco ciasto.

Sałatki na Wielkanoc bez jajek:

Jeśli chcecie trochę odpocząć od jajek to polecam poniższe sałatki. Są one równie smaczne jak te z jajami. Dla osób, które mają już dość nie tylko jajek, ale też produktów na nich opartych (np. majonezu), to polecamy poniższe przepisy na sałatki bez jajek i majonezu. Również szczególnie warto z nich skorzystać jeśli liczycie kalorie swoich posiłków.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 odpowiedzi na “Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy.

  1. Aneta Tobiasz :

    Polecam,pieczoną karkówkę,idealna na Święta :)
    Pieczona karkówka :)
    1 1/2 schabu karkowego
    11/2 łyżeczki soli
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 lub 2 liście laurowe
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Pieprz ziołowy i czarny
    1 łyżeczka miodu
    3 lub 5 łyżek octu jabłkowego
    2 łyżeczki musztardy
    2 ząbki czosnku
    Wszystkie składniki wymieszać, obtoczyć mięso,wstawić na 12 godzin do lodówki. Piec 70/80 minut w 180 stopni C przykryć i piec jeszcze 30 minut.
    Po upieczeniu mięso jest pyszne i soczyste :)

  2. Aneta Tobiasz :

    Puszysta babka serowa
    CIASTO:
    1 margaryna
    1i 1/2 szklanki cukru
    4 łyżeczki kakao
    10 łyżek wody
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA SEROWA:
    1/2 kg sera
    1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    4 łyżki kaszy manny
    Margarynę,cukier,kakao i wodę roztopić w rondelku,wystudzić.Do letniego dodać żółtka i mąkę z proszkiem,zmiksować na koniec dodać ubitą pianę z białek.
    Masa serowa:
    Wszystkie składniki wymieszać,żeby nie było grudek,część ciasta wylać do formy na to masę serową i resztę ciasta.
    Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

  3. Aneta Tobiasz :

    Sernik na ciemnym cieście
    CIASTO:
    1 margaryna
    1 i 1/2 szklanki cukru
    4 łyżeczki kakao
    10 łyżek wody
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA SEROWA:
    1 i 1/2 tłustego mielonego białego sera
    10 jajek
    20 dag masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka śmietany 18%
    3 łyżki mąki tortowej
    10 dag rodzynek
    Aromat waniliowy lub pomarańczowy
    Margarynę,cukier,kakao i wodę roztopić w rondelku,wystudzić.Do letniego dodać żółtka i mąkę z proszkiem,zmiksować na koniec dodać ubitą pianę z białek.
    Masa serowa:
    Jajka umyć,białka ubić na pianę,ser,cukier,śmietanę,żółtka,mąkę,masło zmiksować na gładko,dodać aromat wymieszać ze sparzonymi i osączonymi rodzynkami oraz pianą.
    Część ciasta wylać do formy na to masę serową i resztę ciasta.
    Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

  4. Aneta Tobiasz :

    Polecam pyszną babkę majonezową :) Babka majonezowa
    1 szklanka
    mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka majonezu
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    wszystkie te składniki zmiksować
    Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C
    Jest pyszna i puszysta :)

  5. Katarzyna Krzewińska Markulak :

    A moze mazurki bez pieczenia jakas alternatywa dla tych na.kruchych spodach?I jakies muffiny babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.