Sałatka z białą kiełbasą i jajkami – bardzo mocno kojarzy mi się z Wielkanocą, gdyż w jej skład wchodzą 3 typowe składniki dla tych świąt, czyli: biała kiełbasa, jajka i chrzan :)
Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis; Jajka zapiekane w cieście francuskim; Ciasteczka ‘jajka sadzone’
Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami.
U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia, szarlotka na kruchym cieście, murzynek, czy sernik wiedeński.
Sałatka z białą kiełbasą i jajkami – Składniki:
- 2 białe kiełbasy (ok. 200g)
- 4 jajka
- 1 garść roszponki (ok. 30g)
- 1 garść rukoli (ok. 30g)
- połowa główki sałaty lodowej (ok. 180g)
- 1 czerwona papryka (ok. 230g)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z białą kiełbasą i jajkami – Wykonanie:
- Kiełbasę podgrzać lub ugotować (w zależności czy macie kupioną kiełbasę surową lub już obgotowaną), a następnie ostudzić, pozbawić jelita (osłonki) i pokroić w plasterki.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić na połówki, delikatnie posolić.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- Sałaty wymieszać ze sobą, położyć na dużym talerzu lub półmisku. Na wierzch poukładać pokrojone jajka, kiełbasę i paprykę.
- Majonez wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

