Sałatka z brokuła i jajka już w różnych kombinacjach pojawiała się u nas na blogu. Czasami robimy ją w wersji podstawowej z pomidorem, a czasami w bardziej rozbudowanej wersji, stricte wielkanocnej jak sałatka z brokułem, jajkiem i białą kiełbasą.
W poniższym przepisie idealne połączenie brokuła i jajek zostało wzbogacone pysznym sosem miodowo-musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Całość świetnie komponuje się z sałatą lodową.
Sałatka z brokuła i jajka – Składniki:
Sałatka z brokułem i jajkami – składniki na sałatkę:
- pół główki sałaty lodowej – ok. 200 g
- 1 brokuł – ok. 500 g
- 3 jajka
- pół puszki kukurydzy konserwowej – ok. 140 g
- garść płatków migdałów lub pestek słonecznika
Składniki na sos do sałatki z brokułem i jajkiem:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól do smaku (można pominąć, bo sos sojowy z reguły jest dość słony)
- pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z brokuła i jajka:
- Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować na parze lub w osolonej wodzie (wrzucić na wrzątek i gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 minut – w zależności czy wolicie brokuły al dente – na półtwardo, czy bardziej miękkie).
- Po ugotowaniu przelać różyczki brokuła na sitku zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i odsączenia. Ewentualnie delikatnie osuszyć je ręcznikiem papierowym.
- Jajka ugotować na twardo. Zobacz nasze porady a propos gotowania jajek: Jak ugotować idealne jajko na twardo? oraz Jak idealnie obierać jajka? Po ugotowaniu i obraniu jajek pokroić każde z nich na 4 części.
- Migdały w płatkach (lub ziarna słonecznika) podprażyć (podsmażyć) na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.
- Wszystkie składniki na sos wrzucić do jednej miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać, by uzysykać sos o jednolitej konsystencji.
- Sałatę lodową umyć, odciąć twardy kłąb, a liście poszarpać na mniejsze kawałki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Na dużym talerzu lub w misce wymieszać ze sobą sałatę lodową, kukurydzę oraz brokuły. Następnie poukładać cząstki jajek, a wierzch sałatki posypać prażonymi migdałami. Tuż przed podaniem polać sałatkę sosem. Smacznego!
Moja mama taką robi