sałatka z brokuła i jajka

Sałatka z brokuła i jajka w sosie majonezowo-musztardowym

Sałatka z brokuła i jajka już w różnych kombinacjach pojawiała się u nas na blogu. Czasami robimy ją w wersji podstawowej z pomidorem, a czasami w bardziej rozbudowanej wersji, stricte wielkanocnej jak sałatka z brokułem, jajkiem i białą kiełbasą.

W poniższym przepisie idealne połączenie brokuła i jajek zostało wzbogacone pysznym sosem miodowo-musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Całość świetnie komponuje się z sałatą lodową.

Sałatka z brokuła i jajka – Składniki:

Sałatka z brokułem i jajkami – składniki na sałatkę:

  • pół główki sałaty lodowej – ok. 200 g
  • 1 brokuł – ok. 500 g
  • 3 jajka
  • pół puszki kukurydzy konserwowej – ok. 140 g
  • garść płatków migdałów lub pestek słonecznika

Składniki na sos do sałatki z brokułem i jajkiem:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól do smaku (można pominąć, bo sos sojowy z reguły jest dość słony)
  • pieprz do smaku

sałatka z brokuła i jajek


Przepis na sałatkę z brokuła i jajka:

  1. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować na parze lub w osolonej wodzie (wrzucić na wrzątek i gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 minut – w zależności czy wolicie brokuły al dente – na półtwardo, czy bardziej miękkie).
  2. Po ugotowaniu przelać różyczki brokuła na sitku zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i odsączenia. Ewentualnie delikatnie osuszyć je ręcznikiem papierowym.
  3. Jajka ugotować na twardo. Zobacz nasze porady a propos gotowania jajek: Jak ugotować idealne jajko na twardo? oraz Jak idealnie obierać jajka? Po ugotowaniu i obraniu jajek pokroić każde z nich na 4 części.
  4. Migdały w płatkach (lub ziarna słonecznika) podprażyć (podsmażyć) na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.
  5. Wszystkie składniki na sos wrzucić do jednej miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać, by uzysykać sos o jednolitej konsystencji.
  6. Sałatę lodową umyć, odciąć twardy kłąb, a liście poszarpać na mniejsze kawałki.
  7. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  8. Na dużym talerzu lub w misce wymieszać ze sobą sałatę lodową, kukurydzę oraz brokuły. Następnie poukładać cząstki jajek, a wierzch sałatki posypać prażonymi migdałami. Tuż przed podaniem polać sałatkę sosem. Smacznego!


sałatka z brokułem i jajkiem

sałatka z brokułem na impreze wielkanoc

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sałatka z brokuła i jajka w sosie majonezowo-musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.