Sałatka z brokułami, fetą i migdałami to jedna z naszych ulubionych sałatek. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego jaka smaczna! Idealnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę :) Migdały można zastąpić prażonym słonecznikiem.
Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Składniki:
- 1 brokuł (500g)
- 150-200g sera feta
- 1 pełna łyżka majonezu
- 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego
- ok. 40g płatków migdałów
- czosnek granulowany lub świeże ząbki czosnku (do smaku)
- pieprz do smaku
Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Wykonanie:
- Brokuły podziel na małe różyczki ugotuj al dente na parze.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- Na talerzu ułóż różyczki brokuła, na to wysyp kosteczki sera feta oraz uprażone migdały.
- Majonez wymieszaj z jogurtem naturalny. Dopraw do smaku pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wymieszaj. Soli nie radzę dodawać do sosu, ponieważ ser feta jest dość słony.
- Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego!
Może zaciekawią Cię również inne przepisy z brokułami:
- Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką
- Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala
- Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami
- Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem
- Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem
- Brokuły w cieście i bułce tartej
- Kieszonki francuskie z brokułami i fetą
Ja dodaję pomidory -uwaga – muszą być smaczne. Te zimowe bezpłciowe można sobie darować. Ale jak są dobre koktajlowe lub jeszcze lepsze malinówki to naprawdę warto. Polecam ;-)
Hej, ja nie raz ją już robiłam. Gdzieś kiedyś znalazłam przepis, ale ja dodaję jeszcze jeden składnik – czerwoną cebulę. Brokuły są dość mdłe, feta tylko słona a cebula fajnie podbija smaki. Spróbuj kiedyś. Pozdrawiam.
Te salatke robilam , jest wysmienita .Polecam
Proponuję dodać ugotowane i pokrojone w ósemki jajka
Robiłam i polecam, jest smaczna
Musi być smaczna :)
Koooocham
bardzo smaczna,jedliśmy w poniedziałek i dodałam prażony słonecznik razem z migdałami
Uwielbiam tą sałatkę mniam
Też ją uwielbiam :))
Moja ulubiona. Robię ją od dawna. Mmm