sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem


Sałatka z brokułem pod różnymi postaciami pojawia się w naszym domu dość często. Najczęściej z dodatkiem sera feta i sosu czosnkowego. Tak też było i w tym przypadku, ale sałatka z brokułem i fetą została wzbogacona także o inne składniki, w tym m.in. o jajka, więc super się sprawdzi jako sałatka na Wielkanoc. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na sałatkę z brokułem już przy najbliższej okazji.


Sałatka z brokułem

Taka sałatka z brokułami pojawia się u nas bardzo często. Czasami z jajkiem, czasami bez, w zależności, co akurat mamy w lodówce pod ręką. Poniższy przepis jako sałatka z brokułem i jajkiem świetnie się sprawdzi na zbliżającą się Wielkanoc, głównie ze względu na dodatek jajka. Poza tym stanowi też super sałatkę na imprezę i każdy zajada się nią ze smakiem. Nie dość, że jest pyszna, to i kolorowa, dzięki czemu ładnie się prezentuje na świątecznym lub imprezowym stole. Również plusem jest to, że dość szybko się ją robi, a składniki do wykonania sałatki z brokułami są ogólnodostępne.

sałatka z brokułem przepis

Sałatka z brokułem – Składniki:

  • 1 brokuł – ok. 500 g
  • 3 jajka rozmiar M
  • ok. 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki migdałów w płatkach – ok. 21 g
  • 1 papryka czerwona spiczasta (może być tez zwykła) – ok. 120 g
  • ok. 140 g sera feta (pół kostki)
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub świeży ząbek czosnek do smaku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek (suszonych)

sałatka z brokułem i jajkiem

sałatka z brokułem i fetą

Przepis na sałatkę z brokułem:

Przepis na sos czosnkowy do sałatki z brokułami:

  1. Do niedużej miseczki wrzucić 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubatą łyżkę jogurtu naturalnego (lub gęstej kwaśnej śmietany 18%). Następnie całość dokładnie wymieszać, by uzyskać jednolity sos.
  2. Następnie dodać czosnek suszony (bądź świeży czosnek, obrany i przeciśnięty przez praskę). Dodać również 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ponownie wymieszać sos. Kolejno dodać 1 łyżeczkę ziół do sałatek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i odstawić sos czosnkowy na bok.

Przepis na sałatkę z brokułami i jajkiem:

  1. Brokuła umyć, a następnie podzielić na mniejsze różyczki. Ewentualnie duże różyczki można dodatkowo przekroić na pół. Wrzucić brokuła do garnka, zalać wrzątkiem, doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień, posolić wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować brokuła przez kilka minut aż będzie al dente (czyli tak średnio twardy; nie powinien się rozgotować, bo będzie wtedy mało apetyczny). Po ugotowaniu przelać brokuła zimną wodą na durszlaku i odstawić do całkowitego odsączenia. Można ewentualnie dodatkowo osuszyć go za pomocą kuchennych ręczników papierowych.
  2. Jajka włożyć do garnuszka, zalać wodą, wsypać odrobinę soli i ustawić nad palnikiem, by ugotowały się na twardo. Zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? Po ugotowaniu obrać jajka ze skorupek. Zobacz wpis: Jak obierać jajka, by ich nie uszkodzić? Obrane jajka pokroić na ćwiartki lub we większą kostkę.
  3. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki.
  4. Ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  5. Paprykę szpiczastą lub zwykłą umyć i osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
  6. Na suchą patelnię wrzucić migdały w płatkach i lekko zarumienić.
  7. Wszystkie składniki na sałatkę wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowym i na koniec posypać prażonymi migdałami. Sałatka z brokułem gotowa! Smacznego!

jajka wielkanoc

sałatka z brokuła

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Sałatka z brokułem

  1. gabi :

    ja dodaję zamiast tych jogurtów po prostu dobrą włoską oliwę ekstra virgin ( może być smakowa jak ktoś lubi), i odrobinę soku z limonki :) lżejsza i wg mnie przyjemniejsza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.