Smaczna i lekka sałatka z camembertem – jest to bardzo prosty przepis na smaczne danie, które nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych i też nie potrzebujemy do jej przygotowania wiele czasu. Samo pokrojenie wszystkich składników zajmie mniej niż 10 minut, a potem szybkie smażenie, ułożenie wszystkiego na talerzu i smaczna sałatka z camembertem gotowa!
Sałatka z camembertem – Składniki:
Składniki na sałatkę z camembertem:
- 1 opak. sera camembert – naturalny – ok. 120 g
- mix sałat z rukolą – ok. 160g
- pomidorki koktajlowe – ok. 120g
- 1 mała cebula czerwona – ok. 60g
- 1 jajko rozmiar M
- bułka tarta do panierowania
- oliwa do smażenia
Składniki na sos:
- 3 łyżeczki konfitury z żurawiny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z camembertem:
- Mix sałat ułożyć na dużym talerzu lub wrzucić do głębokiej miski.
- Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć, następnie pokroić je na pół. Tak pokrojone pomidory układamy na miksie sałat.
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na cienkie paski. Układamy na talerzu lub wrzucamy do miski.
- Ser camembert kroimy na 8 równych części. Jajko rozbijamy i wrzucamy je do małej miski, energicznie mieszamy by białko i żółtko utworzyło jedną masę. Na płaskim talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Wcześniej pokrojone części camemberta moczymy w jajku i otaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy go na głębokim oleju w garnuszku lub na patelni na rumiany kolor. Po smażeniu warto odstawić ser do lekkiego przestudzenia nim wrzucimy go do sałatki.
- W międzyczasie, gdy panierowany ser camembert stygnie, przygotowujemy sos. Drobno siekamy odrobinę natki pietruszki, szczypiorek i koperek. 1 łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki wrzucamy, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku oraz 1 łyżkę drobno posiekanego koperku wrzucamy do kubeczka. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i 3 łyżeczki konfitury z żurawiny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i całość energicznie mieszamy w kubeczki aby powstał sos.
- Ostudzony panierowany ser camembert układamy na wcześniej przygotowanej sałacie i polewamy sosem z kubka. Gotowe! Smacznego!
