sałatka gyros z chipsami

Sałatka z chipsami i kurczakiem

Sałatka z chipsami – oryginalnie wygląda i na pewno przypadnie do gustu wszystkim chipsożercom ;) Nie jest to na pewno zdrowa fit sałatka, ale raz na ruski rok… np. na zbliżającego się Sylwestra, czy inną imprezę można się na nią pokusić :)

My do jej wykonania użyliśmy karbowanych chipsów o smaku paprykowym, ale można też pokusić się o inne ulubione smaki :)


Sałatka z chipsami – Składniki:

Składniki na sałatkę z chipsami

  • 1 podwójny filet z kurczaka – ok. 400 g
  • 1 czubata łyżka przyprawy gyros
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • pół główki średniej kapusty pekińskiej – ok. 200 g po poszatkowaniu
  • 1 duży pomidor malinowy – ok. 150 g
  • 1 czerwona papryka  – ok. 200 g
  • 1 kawałek pora – ok. 100 g (tylko biała i jasnozielona część)
  • 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 160 g
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej (odsączonej z zalewy)
  • 100 g chipsów karbowanych paprykowych
  • mały pęczek szczypiorku

Składniki na sos do sałatki z chipsami:

  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • ketchup pikantny

kurczak z porem

sałatka z kurczakiem i porem

sałatka z kurczakiem

sałatka z chipsami

Przepis na sałatkę z chipsami:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać 1 czubatą łyżkę przyprawy gyros i odstawić na ok. 20-30 minut, by mięso nieco się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju lub oliwy, podsmażyć kurczaka na średnim ogniu przez kilka minut, ale nie za długo, by mięso nie straciło za dużo soków i nie było twarde (pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso podusiło się przez minutę). Ostawić do ostudzenia.
  2. Por (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki. Wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem, by por nieco stracił na ostrości. Odcedzić i ostudzić. Wrzucić do usmażonego kurczaka (już zdjętego z palnika)  i wymieszać.
  3. Kapustę pekińską drobno poszatkować.
  4. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kosteczkę.
  5. Ogórki również pokroić w kosteczkę.
  6. Szczypiorek posiekać.
  7. Wszystkie składniki na sos (poza pikantnym ketchupem) wymieszać ze sobą razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. W dużej misce układać kolejno: połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, połowę sosu czosnkowo-ziołowego, na to podsmażonego kurczaka wymieszanego z porem. Polać pikantnym ketchupem. Następnie wyłożyć 5 łyżek kukurydzy, a na to wymieszane ze sobą i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórki konserwowe. Wylać pozostałą połowę sosu czosnkowego, a na to resztę kapusty pekińskiej. Na wierzch wysypać 100g chipsów paprykowych i oprószyć całość posiekanym szczypiorkiem. Odstawić sałatkę na ok. 30-40 minut, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Polecam również 2 inne imprezowe sałatki:

  • Meksykański król imprezy
  • Sałatka warstwowa z kurczakiem, brokułem i serem feta

sałatka z chipsami gyros
sałatka z chipsami i kurczakiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.