Zaprawa na zimę, sałatka z cukinią i papryką czerwoną

Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę


Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – Składniki:

  • 2 kg nieprzerośniętej cukinii, najlepiej o miękkiej skórce
  • 2 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki gorczycy w ziarnach (po łyżeczce do każdego słoika)
  • 3 liście laurowe (po 1 liściu do każdego słoika)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (po 1 ziarenku do każdego słoika)
  • 6 ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika)

*szklanka o pojemności 250ml

Sałatka z cukinii na talerzyku

Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – Wykonanie:

  1. Cukinię wybrać najlepiej młodą, nieprzerośnięta o delikatnej skórce. Odciąć końcówki i wyrzucić. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki.
  2. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych.
  3. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Wszystkie pozostałe warzywa pokroić w plasterki (cukinia będzie pokrojona w półplasterki, a czosnek w kosteczkę) – najlepiej za pomocą szatkownicy.
  5. Warzywa wymieszać, dodać sól i zostawić na ok. 3 godziny. Następnie odcedzić je na durszlaku.
  6. Olej, ocet, wodę i cukier zagotować, dodać powstałą zalewę do warzyw i wymieszać.
  7. Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać po 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 łyżeczkę gorczycy i 1 liść laurowy.
  8. Sałatkę przełożyć do słoików (u mnie 3 słoiki po 1000ml każdy), przelać zalewę, które pozostała w misce po sałatce. Zakręcić szczelnie słoiki i zapasteryzować (gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut). Następnie wyciągnąć słoiki z garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.


Kolorowa sałatka z cukinią i papryką jako zaprawa na zimę
Sałatka z cukinii i papryki na zimę w słoiku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.