Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – podane składniki wystarczą na 3 słoiki po 1000ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – Składniki:
- 2 kg nieprzerośniętej cukinii, najlepiej o miękkiej skórce
- 2 duże cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki gorczycy w ziarnach (po łyżeczce do każdego słoika)
- 3 liście laurowe (po 1 liściu do każdego słoika)
- 3 ziarna ziela angielskiego (po 1 ziarenku do każdego słoika)
- 6 ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika)
*szklanka o pojemności 250ml
Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – Wykonanie:
- Cukinię wybrać najlepiej młodą, nieprzerośnięta o delikatnej skórce. Odciąć końcówki i wyrzucić. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki.
- Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych.
- Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
- Wszystkie pozostałe warzywa pokroić w plasterki (cukinia będzie pokrojona w półplasterki, a czosnek w kosteczkę) – najlepiej za pomocą szatkownicy.
- Warzywa wymieszać, dodać sól i zostawić na ok. 3 godziny. Następnie odcedzić je na durszlaku.
- Olej, ocet, wodę i cukier zagotować, dodać powstałą zalewę do warzyw i wymieszać.
- Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać po 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 łyżeczkę gorczycy i 1 liść laurowy.
- Sałatkę przełożyć do słoików (u mnie 3 słoiki po 1000ml każdy), przelać zalewę, które pozostała w misce po sałatce. Zakręcić szczelnie słoiki i zapasteryzować (gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut). Następnie wyciągnąć słoiki z garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.


Coś pysznego mniam
Przepyszna robie ja kazdego roku.Zofia pozdrawiam.