Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta – szybka, prosta i pyszna :) Wystarczy tylko kilka składników, by stworzyć pyszną sałatkę z fasolki szparagowej. Jeśli lubicie sos winegret jako dodatek do sałatek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ta sałatka z fasolki szparagowej i sera feta na pewno pozostanie w Waszym menu na dłużej.
Sałatka z fasolki szparagowej
Na taką sałatkę mam milion pomysłów ;) W najbliższym czasie, póki jeszcze sezon trwa, podzielę się z Wami moimi inspiracjami na sałatki z fasolki szparagowej. Teraz na pierwszy rzut idzie sałatka, w której urzekło nas pyszne połączenie sera feta ze szparagówką i pomidorkami, a do tego nasz ulubiony wyrazisty sos winegret na bazie miodu i musztardy. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis na sałatkę z fasolką szparagową i serem feta, bo jest na prawdę pyszna i łatwa w wykonaniu, a smak rewelacyjny!
Sałatka z fasolki szparagowej i fety – Składniki:
Składniki na sałatkę z fasolką szparagową:
- ok. 300 g fasolki szparagowej zielonej
- 10 dużych pomidorków koktajlowych – ok. 200 g
- ok. 100 g sera feta
Składniki na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon, ale może być też Delikatesowa)
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i sera feta:
- Fasolkę szparagową zieloną należy obrać i oczyścić z ewentualnych łyk. Następnie odciąć końcówki po obu stronach. Przygotować średni garnek, wlać ok. 1 litr wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dodać ok. pół łyżeczki soli (można dać tez wedle uznania pół łyżeczki cukru do smaku). Następnie na wrzątek wrzucić zieloną fasolkę i od ponownego momentu zawrzenia wody liczyć czas gotowania. By fasolka była odpowiednio miękka potrzebuje od około 8 do 20 minut (w zależności czy jest to odmiana wcześniejsza, czy późniejsza). Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje. Polecam od 8 minuty gotowania się wody wyławiać po 1 fasolce co jakiś czas i smakować, czy jest odpowiednio miękka. Ugotowaną zieloną fasolkę wrzucić na sitko i przelać bieżącą zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Pozostawić do odsączenia, a następnie delikatnie osuszyć fasolkę za pomocą ręczników papierowych. Jak prawidłowo gotować fasolkę, by była smaczna, możecie poczytaj we wpisie tutaj: Jak gotować fasolkę szparagową?
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Jeśli macie mniejsze pomidorki koktajlowe, to wystarczy, że pokroicie je na połówki.
- Ser feta odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Przygotować sos winegret: do kubeczka wlać oliwę, dodać sok z cytryny, miód, musztardę oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa.
- Na talerzu wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojone pomidorki oraz ser feta, delikatnie przemieszać. Całą sałatkę z fasolki szparagowej i fety polać sosem winegret. Smacznego!
