Lubicie wytrawne sałatki z nutą słodyczy? Jeśli tak, to sałatka z figami karmelizowanymi podbije Wasze kubki smakowe! Super się sprawdzi jako sałatka na imprezę, a nawet jako kolacja we dwoje. Gorąco polecam!
Sałatka z figami – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 4 figi
- 75 g sera feta
- 2 garście rukoli – 40 g
- garść płatków migdałowych – 15 g
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z figami:
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić płatki migdałów i co jakiś czas je przemieszać. Prażyć do lekkiego zarumienienia. Następnie przełożyć migdały na talerzyk do ostudzenia.
- Na tę samą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę miodu, przemieszać. Wrzucić pokrojone na ćwiartki figi i ponownie przemieszać. Smażyć 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając. Przełożyć na talerz do ostudzenia.
- Na dużym talerzu ułożyć rukolę, figi, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażone płatki migdałów.
- Z dwóch łyżek oliwy i 1 łyżki soku z cytryny oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu przygotować sos o jednolitej konsystencji. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!
Taką sałatkę z figami polecam podawać np. pieczywem czosnkowym.
Polecam również inne nasze przepisy, m.in. takie jak: sałatka Gyros oraz sałatka Cezar. Szybkie, proste i przede wszystkim pyszne!
